Holandija pobednik Eurosonga 2019

Predstavnik Holandije Dankan Lorens pobedio je 25 drugih takmičara u finalu 64. nadmetanja za Pesmu Evrovizije održanom u subotu uveče u Tel Avivu, u Izraelu.

On je bio jedan od favorita, a pevao je setnu baladu “Arkada”.

https://youtu.be/YiIjuLRyinM

Dankanu je pravo ime Dankan de Mor, ima 25 godina i takmičar je pete sezone holandskog šoua “The voice”. Svoju pesmu je opisao kao pesmu o “potrazi za ljubavlju tvog života, za nečim što deluje nedostižno”.

Holandija učestvuje na Eurosongu od prvog takmičenja ikada, davne 1956. godine. Pobeđivala je četiri puta, kada su je predstavljali Kori Broken 1957, Tedi Sholten 1959, Leni Kur 1969 i Teach In 1975. Eurosong se, dakle, vraća u “zemlju lala i vetrenjača” 2020, 45 godina nakon poslednjeg održavanja takmičenja u toj zemlji.

Drugo mesto je zauzela Italija, treća je Rusija, a četvrta Švajcarska, kako je saopšteno nakon prebrojavanja glasova žirija i publike.

Nevena Božović

Predstavnica Srbije Nevena Božović zauzela je 17. mesto.Za nju je glasala publika iz sedam evropskih zemalja, a najveći broj bodova (12) dobila je od glasača iz Crne Gore, navodi se na zvaničnom sajtu Evrovizije. Od građana Severne Makedonije i Slovenije, pesma koja je predstavljala Srbiju dobila je 10 poena, od Hrvatske osam, Švajcarske sedam, Austrije četiri i tri od Rusije.

Kada je reč o glasovima iz Srbije, najviše ocene otišle su pesmi Severne Makedonije, odnosno 12 poena. Građani Srbije su putem glasova SMS porukama dali 10 poena Sloveniji, osam Rusiji, sedam Italiji, šest Švajcarskoj, pet Islandu, četiri Norveškoj, tri Holandiji, dva Španiji i jedan San Marinu.

Kada je reč o glasovima žirija, predstavnica Srbije dobila je 12 poena od Crne Gore, sedam od Poljske, po četiri od Estonije i Hrvatske, po tri od Belorusije i Rumunije, po dva od Islanda i Austrije i jedan poen stigao je iz Australije.

Tamara Todevska

Žiri iz Srbije je dao najveći broj poena – 12 Makedoniji koju je predstavljala Tamara Todevska. Deset poena žirija iz Srbije otišlo je Italiji, osam Švedskoj, sedam Australiji, šest Estoniji, pet Švajcarskoj, četiri Češkoj, tri Azerbejdžanu, dva Danskoj i jedan Francuskoj.

Photo by Michael Campanella/Getty Images)

U finalu takmičenja gostovala je pop ikona Madona. Ona je otpela svoj hit iz 1989. godine “Like a Prayer” i ekskluzivno novi singl “Future” s američkim reperom Kuavom.

foto: Eurosong, izvor: N1 i Danas