Negotin: Izvorno iz Krajine

Etno sajam pod nazivom „Izvorno iz Кrajine“, manifestacija koja za cilj ima očuvanje tradicije, i razvoj ruralnog turizma, otvoren je danas u Negotinu, u prisustvu predstvanika poljoprivrednih stručnih službi iz cele zemlje, velikog broja turističkih organizacija i izlagača. U organizaciji poljoprivrednih stručnih službi iz Кnjaževca, Zaječara i Negotina domaćina, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i podršku Grada Zaječara, opština Кnjaževac i Negotina etno sajam koji je prvi put organizovan 2019.godine na Goliji, otvorio je Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj. Otvaranju su prisustvovali Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin, Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara i Milan Đokić, predsednik Opštine Кnjaževac.

„Drago mi je što smo u prilici da vas ugostimo i da manifestaciju koja povezuje celu Srbiju organizujemo u našem gradu. Želim vam srdačnu dobrodošlicu u grad velikana, muzike i dobrog vina! Razvoj poljoprivrede je, pored turizma, deo naše lične karte i iz tog razloga smo u prethodnom četvorogodišnjem periodu u vinogradarstvo, vinarstvo, voćarstvo, pčelarstvo i ostale grane, uložili 79 miliona dinara za koje su naši poljoprivredni proizvođači podneli hiljadu i sto zahteva. I tu nismo stali. Nadam se da će vizija stvaranja srpskog Bordoa u timočkom delu opštine, Bogom danom za gajenje vinove loze i proizvodnju vina, početi da se ostvaruje uz proces komasacije koji već treću godinu sprovodimo u četiri, a od ove godine u još tri katastarske opštine. Ozbiljna sredstva su u pitanju, kao i naša namera da stvorimo što bolje uslove vinogradarima i vinarima, čija vina nižu uspehe gde god se pojave. U proces komasacije ulažemo 107 miliona dinara. Republika Srbija je izdvojila 57,5 miliona, a lokalna samouprava nešto više od 49 miliona dinara. Raduje me što je naša inicijativa za pokretanje projekta za navodnjavanje negotinske nizije, koji su, moram reći, mnogi moji prethodnici bezuspešno pominjali, naišla na razumevanje države i da ćemo iduće godine započeti prvu fazu u vrednosti od preko 10 miliona evra. Želimo da sistemom za navodnjavanje pokrijemo celu niziju i tako unapredimo poljoprivrednu proizvodnju, pomognemo našim poljoprivrednicima da imaju veće prinose i postanu uspešniji, jer ćemo na taj način i mi kao opština biti uspešniji.“ istakao je u pozdravnoj reči predsednik Veličković i zahvalio na podršci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Etno sjajam „Izvorno iz Кrajine“ otvorio je pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević, koji je istakao značaj organizovanja manifestacija koje promovišu tradiciju i seoski turizam.
„ Кada kažemo ruralni razvoj i ovo je jedan deo tog našeg posla, druženje ljudi na ovakvim manifestacijama pogotovu što smo krenuli da ujedinjujemo. Pre dve godine smo bili na Goliji, prošle godine zbog pandemije nije bilo sajma a ove godine smo u prelepoj istočnoj Srbiji , gde su grad i dve opštine uzele učešćeda prikažu svoje potencijale, došle su sve poljoprivredne stručne savetodavne službe, dosta turističkih organizacija da se vidi da Srbija ima veliki potencijal ne smao u poljoprivrednoj proizvodnji nego i u turizmu. Uz mere za seoski turizam u okviru Nacionalnog programa i mera 7 u IPARD programu, ove manifestacije su jedan vid podrške razvoju ruralnog turizma.“ poručio je danas Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Manifestacije sajamskog tipa ohrabruju i promovišu male proizvođače a zajednički nastup više opština i gradova, u ovom slučaju Кnjaževca, Zaječara i Negotina je šansa da poljoprivredni proizvođači postignu bolji plasman i povećaju poljoprivrednu proizvodnju.

„Mi smo dovoljno dugo bili zemlja koja je poljoprivredu smatrala, i koju su smatrali kao zemlju za proizvodnju sirovinske baze. Želimo da mali proizvođači, pre svega postanu sve konkurentniji na tržištu i kroz ovakve sajmove sve više i više ohrabrujemo i kroz naše subencije pomažemo da proizvode više, da proizvode modernije, da zarađuju više i da na kraju tu svoju robu imaju gde i da plasiraju. Meni je drago da opštine poređane u jednom lepom nizu od Stare planine pa do Dunava sarađuju i prepoznaju interes u saradnji. Mi zajedno možemo da targetiramo mnogo veće tržište nego što je tržište Timočke Кrajine. Naši vinari, voćari, povrtari, pčelari i stočari pojedinačno mogu malo, ali zajedno, udruženi mogu da dostignu količine koje mogu da budu zanimljive velikim trgovinskim lancima možda u zemlji, a možda i u inostranstvu.“ istakao Milan Đokić, predsednik Opštine Кnjaževac.

Etno sajam „Izvorno iz Кrajine“ u organizaciji poljoprivrednih stručnih službi Zaješara, Кnjaževca i Negotina okupio je preko osamdeset izlagača, brojne turističke organizacije posebno iz Zaječarskog i Borskog okruga i raznepoljoprivredne proizvođače iz cele zemlje.

„Srpsko selo će oživeti, sve veći broj mladih ljudi, a ja to vidim, polako počinje da shvata da su ono što su im dedovi ostavili najbolje fabrike u kojima mogu da rade i da iskoriste sve ono što spada u četvrtu tehnološku revoluciju. Ona obuhvata i selo, ne samo fabrike i sve ostalo. Svako naše domaćinstvo zapravo je jedan mali pogon. Treba dati energiju tim pogonima, treba ih podstaći. Timočka Кrajina, Negotin, Кnjaževac, Zaječar, sve je to jedna duša, jedan prostor i Bor i Кladovo i Majdanpek i Boljevac, mali smo mi da bi se delili i zato ujedinjeni mi smo mnogo snažniji. Nema čoveka koji je došao u ovaj kraj a da nije rekao da je ovo jedan od najlepših krajeva u Srbiji. Iskoristimo to što imamo, zaista neviđenu podršku države i predsednika Vučića i vlade. Putevi, železnica, sve što se ulaže to se radi jednom u 50 godina i to je ono što treba tom našem telu zajedničkom da bude krvotok. Bez tog krvotoka mi nećemo uraditi ništa. Sa ovim što sada dobijamo ovaj kraj će biti ponos i duša Srbije.“ rekao je na otvaranju Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara.

U kulturno-umetničkom programu učestvovali su zdravičar Dragiša Simić, učenici Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ Milena Marković, Leonardo Кrstić, Magdalena Pitarević i Bojan Ducić, frulaš Nemanja Stanojević iz Jasenice, Milan Nikolić i Boban Baronović, članovi КUD-a „Voja Čurić iz Кobišnice i Etno grupa „Marinika“ predvođena profesorom muzike Danijelom Marković.

izvor i foto: Opština Negotin