Nikola Banković šampion Balkana i Evrope u razmaku od mesec dana

Zaječarac Nikola Banković osvojio je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u powerliftingu u Mađarskoj i postao šampion u kategoriji “tinejdžer” do 75 kg.

Sa skorom od 475 kilograma u totalu ( čučanj 160kg, benč 105 kg i mrtvo dizanje 210 kg) Nikola je iza sebe ostavio daleko iskusnije i starije mladiće iz drugih evropskih zemalja.

Tituli prvaka Balkana, osvojenoj prošlog meseca, pridodao je još jednu važniju i veću – prvaka Evrope.


Izmedju Balkanskog i Evropskog prvenstva prošlo je tek mesec dana tako da nisam imao mnogo vremena za pripreme, a i u međuvremenu sam povredio rame. Srećom, sve je na kraju ispalo dobro. Sada se osećam odlično i drago mi je što sam radom i trudom postigao tako veliki uspeh,

kaže Nikola za Zaječarsku hroniku i dodaje da je takmičenje bilo besprekorno organizovano.

Nikolino učešće na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj finasijski su pomogli Grad Zaječar,Tehnička škola,Fakultet za menadžment, Auto škola Lena, Picerija Bella, Irish Pub, 54 Caffe, Pro KABL…

Važna je bila i podrška porodice, starijeg kolege Saše Cvetkovića Cveleta, ali i školskih drugova i profesora, jer je Nikola đak Tehničke škole.

Osvojene titule daju mi podstrek, neku vrstu vetra u leđa, da nastavim da treniram i budem što bolji i sportista i čovek. Već 1. juna očekuje me nastup na Državnom takmičenju u powerilftingu u Vranju u IPF Federaciji, i postizanje novih rekorda. Nakon toga sledi Svetsko prvenstvo u Slovačkoj,

objašnjava šampion.

Nikola trenira četiri godine, a takmiči se tri. Sa takmičenja uglavnom donosi zlatne medalje, najvrednije su sa državnih i balkanskih prvenstava, sada i sa evropskog.

Želja mu je da učestvuje na jednom od najjačih takmičenja u powerliftingu, na Arnold klasiku, ali je za to potrebno još mnogo rada i treninga. S obzirom na njegov talenat, upornost i posvećenost, sve je moguće.

Kad nije zaokupljen treninzima, Nikola je kao i svaki drugi tinejdžer, druži se sa drugarima i uživa u životu.