Odgovor GU Zaječar: Groblje se ne prodaje, poverava se usluga održavanja

Povodom saopštenja Pokreta „Pobeda ZA naš grad – dr Nenad Ristović“ u kome se osuđuje pokušaj da se gradska groblja u Zaječaru na bilo koji način uzimaju u bilo kakve varijante javno-privatnih partnerstava, koncesija ili privatizacije, saopštenjem se oglasila i Gradska uprava u Zaječaru.

„Pokret „Pobeda ZA naš grad – dr Nenad Ristović“ uputio je saopštenje medijima u kome se na najbanalniji i krajnje demagoški način pokušava dovesti u zabludu deo javnosti koji dovoljno ne poznaje način funkcionisanja javno-privatnog partnerstva. Ovaj Pokret, sa svim osobinama političkog hemafrodita, na krajnje bizaran način obmanjuje javnost i skuplja jeftine političke poene u pokušaju da, lažima i manipulacijama, izazove nezadovoljstvo građana. Ova grupacija političkih, a i šire, profitera sastavljena od Demokratske stranke, Liberalno demokratske partije i ostataka Mirkovićeve i Ognjenovićeve svite, pokušava da se ponovo vrati na vlast metodologijom laži preuzete od svog bivšeg mentora Saše Mirkovića. Računajući na ,,kratko pamćenje,, građana, ova grupacija pokušava da iz sećanja naroda potisne to da su 2012.godine, namernim neulaskom u gradsku Skupštinu, izazvali političku krizu, slušajući naređenja svojih beogradskih šefova Čedomira Jovanovića i Radmile Gerov, i tako omogućili Saši Mirkoviću i njegovom PRS-u (Pokret radnika i seljaka) da dođu na vlast i opustoše grad Zaječar. Sada bi opet ova družina, obmanama i koristeći svaku priliku i povod, da grad dovedu u stanje nefunkcionisanja i ponovo dovedu nekog novog ,,Mirkovića,, pod čijim bi okriljem nastavili pljačku Zaječara koji se tek oporavio vladavine njih i njima sličnih“, navodi se u saopštenju Gradske uprave i dodaje:

„Izvrćući činjenice i manipulišući najtananijim osećanjima građana oni od nečega što treba da građane oslobodi dvostrukog izdvajanja novca , jednom preko budžeta a drugi put kroz plaćanje usluga JKP, izazivaju uznemirenje istih pričom da neko (?) ,,prodaje kosti predaka,,. Moramo da, i doktora-političara i njegovu kamarilu, obavestimo da niko od nas ne želi da skrnavi našu prošlost i naše pretke. Posebno to ne mora da radi neko kome ni jedan predak u ovom gradu nije ostavio svoje kosti. Tolika briga i pozivanje doktora-političara na ,,odbranu Zaječara i neimanje rezervnog grada,, samo govori o njegovoj frustraciji, za koju nema nikakvog razloga, pošto zna da se teško, lično, može pohvaliti da je izvorni Zaječarac te da je u njemu igrom slučaja. Nacrt Odluke o pokretanju postupka realizacije projekta javno-privatnog partnerstva sa elementima koncesije poveravanja, obavljanja komunalne delatnosti upravljanja i održavanja groblja, sahranjivanja i pružanja usluga pogrebne delatnosti u gradu Zaječaru je pokušaj da se dovede u normalno stanje pružanje usluga koje su veoma bitne građanima, a na koje imaju veliki broj primedbi. Grad Zaječar će, kako to zakon nalaže, kontrolisati cene, da niko više ne može da se ponaša monopolistički, da ne zloupotrebljava poverene mu poslove, i upravo to će biti predviđeno ugovorom o javno-privatnom partnerstvu. Skupština i Grad biće odgovorni za cene usluga, a sa druge strane od privatnog partnera očekivaće se da izgradi kompletnu infrastrukturu (kapela, uređenje groblja, staza) koja nije urađena godinama, od otvaranja groblja na Malom stupnju. Umesto da bez potrebe dajemo novac iz budžeta, za ove potrebe, grad će isti uložiti u rešavanje brojnih infrastrukturnih problema dok će graćani, bez ikakvog povećanja cena, dobiti mnogo kvalitetniju uslugu, a preminuli biti sahranjivani na mnogo dostojanstveniji način i na mnogo uređenijem mestu“.

U saopštenju Gradske uprave se još navodi da Grad nikome ne prodaje groblje, već poverava održavanje usluga.

“Ukoliko neko nije dovoljno upoznat sa materijom, neka pročita Zakon o javnoprivatnom partnerstvu. Grad Zaječar nikome ne prodaje groblje, već poverava održavanje usluga, adekvatnog održavanja, na određeni vremenski period. Sramno je i to što neko, pre dobijanja saglasnosti od republičke Komisije za JPP i raspisivanja tendera, navodno zna i ko je taj ko će postati privatni partner (?) što je naravno besraman način da se ljudi u gradskoj vlasti i potencijalni partneri diskredituju kao nekakvi lopovi. Ako je i od drugih politikanta i njegovih sledbenika mnogo je. Mi razumemo njegovu želju da postane kalif umesto ,,kalifa“ ali je svakom, pa i našem, mozgu strano da to radi manipulišući mrtvima. Pokret „Pobeda ZA naš grad – dr Nenad Ristović“ uznemiruje javnost i građane Zaječara netačnim i lažnim informacijama, kako bi sakupio tek po neki politički poen. Sramno i ružno! Politički poeni se dobijaju znanjem i činjenicama, dragi ,,opozicionari“, a ne manipulacijama i lažima prepunim patetike, dodaje se u saopštenju.