Usvojen završni račun budžeta za 2017.godinu

Odbornici Skupštine grada Zaječara usvojili su na današnjoj sednici Završni račun budžeta grada za 2017. godinu kao i izveštaje o radu za prošlu i planove rada za ovu godinu: Apoteke Zaječar, Biblioteke “Svetozar Marković” i Narodnog muzeja “Zaječar”.

Za direktorku Apoteke ponovo je imenovana Dragana Branković Minčić.

Najviše diskusije bilo je o avršnom računu budžeta za prošlu godinu. Prema rečima Valentine Đuričić, načelnice Odeljenja za budžet i finansije, ostvareni su prihodi od 1.751.289.000 dinara, odnosno 74,03% u odnosu na planirana sredstva. Kako je zaključila, utvrđen je i ukupan suficit u iznosu od 187.174.000 dinara, taj iznos je prenet u 2018. godinu i koristiće se za namene u ovoj godini.

Na konstataciju da je grad 2017. godinu završio sa suficitom od oko 187 miliona dinara, odbornici opozicije podsećaju da je Vlada Republike gradu Zaječaru oktobra 2017. godine dala „finansijsku injekciju“ od 380 miliona dinara. Odbornici opozicije zamerili su gradskoj vlasti i to što izdvaja novac za cveće, radove na Kraljevici, koncert Balkanike, a ne otvara nova radna mesta i ne dovodi investitore.

Usvojen je i Godišnji likvidacioni izveštaj Gradskog saobraćajnog preduzeća „Zaječar“ Zaječar u likvidaciji. Kako se navodi u obrazloženju te odluke, sva potraživanja tog preduzeća, koje nije imalo nikakvih drugih troškova osim troškova upravnika i direktora, su izmirena. Postupak likvidacije nije ranije okončan jer je 2015. godine ovlašćeno lice podnelo poresku prijavu kao da se radi o subjektu koji je nedobitna organizacija, a ne javno preduzeće.

Odbornici su većinom glasova usvojili Odluku o pristupanju izradi Plana detaljne regulacije postrojenja za preradu otpadnih voda iz proizvodnog pogona pivare „Heiniken Srbija“ u Zaječaru, Odluku o pristupanju izradi Lokalnog antikorupcijskog plana grada Zaječara i izmenili i dopunili Odluku o obrazovanju Saveta za zdravlje grada Zaječara.

foto: Istočne vesti