Patrijarh Porfirije osveštao hram Svete Petke u Malajnici

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije stigao je u petak u dvodnevnu posetu Eparhiji timočkoj gde mu je u porti negotinskog hrama Svete Trojice upriličen svečani doček.

U čast dolaska Patrijarha u negotinskoj crkvi služen je svečani čin doksologoje u molitvenom prisustvu Preosvećene gospode episkopa braničevskog Ignatija, niškog Arsenija i timočkog Ilariona.

Doksologiji su uz mnogobrojni verni narod prisustvovali direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vladimir Roganović, gradonačelnici Zaječara i Bora Boško Ničić i Aleksandar Milikić, predsednik Opštine Negotin Vladimir Veličković, načelnici borskog i zaječarskog Upravnog okruga Vladimir Stanković i Vladan Paunović, predstavnici Vojske Srbije, policije i dr.

Pozdravljajući Njagovu Svetost Episkop timočki je izrazio blagodarnost na ponovnom susretu, te je Patrijarhu poželeo dobrodošlicu i prijatan boravak u Timočkoj eparhiji.

 

Zahvalivši na lepim rečima dobrodošlice i bratske ljubavi, Patrijarh srpski pozdravio je mnogobrojni verni narod. U svojoj arhipastirskoj besedi Njagova Svetost govorio je o važnosti zajednice i jedinstva koje se temelji na Hristu i Crkvi Njegovoj. Ono, braćo i sestre, što nas čini neraskidivo jednim i jedinstvenim, ono što nas čini zajednicom, jeste naš temelj, naš krajeugaoni kamen a to je Gospod naš Hristos. To jedinstvo nije apstraktno, nije ideologija ljudska i samim tim prolazna, to jedinstvo jeste u molitvi, jeste u Crkvi, jeste u svetoj Liturgiji, poručio je Svjatjejši Patrijarh.

Posle svečanog čina doksologije Njagova Svetost Patrijarh je osveštao obnovljeni Parohijski dom pri Sabornom hramu u Negotinu. Usledila je poseta kući znamenitog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca i negotinskoj Staroj crkvi u kojoj počiva Hajduk Veljko petrović, junak Prvog srpskog ustanka.

Drugog dana posete Eparhiji timočkoj, njegova svetost patrijarh srpski Porfirije je osveštao hram Svete Petke u Malajnici.

Usledila je sveta arhijerejska Liturgija na kojoj su Negovoj Svetosti Patrijarhu sasluživala preosvećena gospoda episkopi braničevski Ignatije, niški Arsenije i timočki Ilarion.

foto: SPS i Eparhija timočka