Predstavljeni rezultati rada PU Zaječar od početka godine

U Zaječaru je juče održana konferencija za medije na kojoj su sumirani rezultati za prvih devet meseci ove godine i napravljeno poređenje sa rezultatima u istom periodu prošle godine.

Kada je reč o kriminalitetu, prema rečima načelnika PU Zaječar Igora Jevtića, u prvih devet meseci ove godine beleži se smanjenje izvršenih krivičnih dela za nekih 6,5 odsto, što brojčano iznosi 64 krivična dela manje u odnosu na isti period prethodne godine.

„Važno je napomenuti da veliki broj krivičnih dela bude izvršen od strane nepoznatih izvršilaca, a preduzimanjem operativno-taktičkih mera i radnji smo doprineli da procenat rasvetljavanja tih krivičnih dela bude 71 odsto. To je iznad proseka na nivou Republike Srbije. Takođe, zabeležen je značajan pad imovinskih krivičnih dela koja najviše pogađaju običnog čoveka. Zabeležen je drastičan pad krivičnih dela teških krađi – za čak 36 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Za 35 odsto imamo zabeležen pad krivičnih dela porodičnog nasilja. To je takođe, podatak sa kojim možemo da se pohvalimo jer je to rezultat i naših preventivnih aktivnosti i edukacije građana, jer su nekako građani smogli snage, oslobodili se da takva krivična dela prijave, što ranijih godina i nije bio baš slučaj. Dešavalo se da takva krivična dela nasilja ostaju u porodici, niko ne prijavljuje, žrtva ne sme da prijavi, komšije ne bi da se mešaju, tako da je kada govorimo o tom problemu, ove godine taj stepen prijave građana, poboljšan“, naveo je načelnik Jevtić.

Boljim rezultatima rada u Policijskoj upravi Zaječar pohvalili su se i u oblasti krivičnih dela kod suzbijanja narkomanije.

„U odnosu na prošlu godinu, kada smo u prvih devet meseci imali 150 zaplena narkotika, ove godine imamo za 36 zaplena više (24 odsto), što nikako nije mali broj posebno ako imamo u vidu da akcenat stavljamo na takozvane dilere droge, a ne na uživaoce, iako ide procesuiranje i za jedne, i za druge“, dodao je Jevtić.

Ocenio je i da su javni red i mir na stabilnom nivou, posebno, kako kaže, ako bi uzeli u obzir da nije dolazilo do narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, niti u onoj meri koja bi dovela do uzenemirenja javnosti, gde bi učestvovalo više lica sa težim posledicama.

„Moram da naglasim da Policijska uprava u Zaječaru, kao i celokupno Ministarstvo unutrašnjih poslova ima izuzetno dobru saradnju i sa Osnovnim tužilaštvom, Višim tužilaštvom, Tužilaštvom za organizovani kriminal, sa Centrima za socijalni rad, Školskom upravom, Gradom Zaječarom i sa svim drugim subjektima. Ukupuno stanje bezbednosti na teritoriji PU Zaječar je zadovoljavajuće zahvaljujući trudu i zalaganju svih pomenutih subjekata“.

Saradnja PU Zaječar i Uprave granične policije je odlična, takođe, čulo se na konferenciji, ali problem su strani državljani koji su u tranzitu kroz našu zemlju, na području od 110 kilometara državne granice koja se graniči sa područjem PU Zaječar.

„Od početka godine smo imali osam slučajeva nedozvoljenog prelaska državne granice kojom prilikom je nekoliko stotina stranih državljana  afro- azijskog porekla pronađeno i zatečeno i na adekvatan način zbrinuto u skladu sa zakonom. 15 lica, od toga 13 držvljana Republike Srbije i dva državljanina Švedske su uhapšena na licu mesta, neki su zadržani a nekima je produžen pritvor zbog krijumčarenja ljudi. U narednom periodu pojačaćemo aktivnosti  na sprečavanju nekontrolisanog kretanja migranata“, kazao je igor Jevtić, načelnik PU Zaječar.

On je uputio apel građanima da ukoliko uoče ovakve pojave o tome obaveste PU Zaječar ili graničnu policiju.

Istakao je i da policija vrši akciju revizije svih dozvola za držanje oružja u legalnom posedu i zamolio građane za razumevanje i strpljenje.

Načelnik Odeljenja policije major Mario Zdravković izneo je detalje vezane za javni red i mir i govorio o bezbednosti dece u školama, kao jednom od prioritetnih zadataka države kao i Policijske uprave Zaječar.

„Što se tiče javnog reda i mira stanje je veoma stabilno, imamo umanjenje od nekih pet odsto u pogledu izvršenja prekršaja. Uglavnom su to drska ponašanja, a kao mesto izvršenja prekršaja je otvoren prostor ili lokali. Preko leta je u gradu bio prisutan veći broj građana jer je bilo dosta manifestacija i drugih javnih okupljanja, bili su izviđači, imali smo gitarijadu, bajk skup, gde je bilo prisutno blizu 50 hiljda učesnika koji su prošli kroz naš grad. Ono što je interesantno je da beležimo pad izvršenja prekršaja za period prošle godine. Na osnovu podataka, stanje javnog reda i mira je povoljno“, istakao je Zdravković i dodao:

„Što se tiče bezbednosti vezane za škole imamo saradnju sa školama, Centrom za socijalni rad, zdrvstvenim ustaovama, komunalnim službama i sa jvnim tužillaštvom u pogledu pitanja bezbednosti dece. Bezbednost dece je složen koncept i on se ne tiče samo rAda MUP-a već  i mnogih drugih relevantnih činilaca kako bi se deca osećala bezbedno. Poslednje nedelje avgusta smo uradili analizu stanja bezbednosti za prethodnu školsku godinu kada je bilo samo četiri prekršja po osnovu javnog reda i mira i oni su izvršeni od strane punoletnih građana, odnosno roditelja“.

Policija u Zaječaru je uradila potrebne analize, a policajci su prisutni u školama.

„Broj događaja koje smo imali u septembru mesecu u školama je šest, gde ne postoje elementi krivičnog dela i prekršaja, već su ostalli na nivou škola da se reše“, naglašava major Zdravković.

MUP je ponovo sa Ministarstvom prosvete počeo sa realizcijom projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“, a ciljna grupa su svi učenici osnovnih škola.

„Sa decom od petog do osmog razreda govorimo o nasilju, jer ima sve više tog digitalnog nasilja. Radimo obuku na ovu temu, a deca na određenoj platformi nakon edukacije polažu određene testove. Predavanja smo održali u sedam škola u septembru  na području PU Zaječar, obuku je prošlo oko 270 učenika i nivo znanja je iznad proseka, što je dobar pokazatelj da smo na dobrom putu. Ono što težimo je da kroz niz preventivnih aktivnosti kod građna i dece utičemo da u narednom periodu imamo smanjenje broja krivičnih dela, prekršaja“, ističe Zdravković.

Načelnik Odeljenja sobraćajne policije Novica Radulović je istakao da je stanje bezbednosti u saobraćaju stabilno i pozitivno, što govore i podaci.

„Broj saobraćajnih nezgoda i broj poginulih je u opadanju. Broj saobraćajnih nezgoda u odnosu na isti period prošle godine je manji za devet, broj poginulih je manje od pet lica. I naše angažovanje je u porastu. Imamo ukupan broj sankcionisanih prekršaja 1460, više nego u istom periodu prošle godine“, navodi Radulović.

Broj otkrivenih prekršaja kada je reč o upotrebi alkohola prilikom učešća u saobraćaju je viši, za 44 prekršaja, broj prekršaja brzine je veći za 1316. Zaječar i Sokobanja, prema rečima Radulovića beleže malo negativniji trend u smislu ugroženosti sobraćaja, za nekih 10 do 15 odsto.

Radulović je podsetio da je u toku međunarodna akcija pojačane kontrole saobraćaja koja traje od 9. do 15. oktobra, a cilj je otkrivanje i sankcionisanje prekršaja nepropisnog korišćenja mobilnih telefona, audio i video uređaja, nekorišćenja sigurnosnih pojaseva, ali će biti, kako se čulo, sankcionisani i ostali prekršaji.