Afrička kuga svinja u dva negotinska sela

Zarazna bolest afričke kuge svinja potvrđeno je u selima Trnjane i Šarkamen u opštini Negotin i to kod domaćih svinja, navode “Novosti”.

Rešenjem Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, područje poluprečnika najmanje tri kilometra oko žarišta zaraze u naseljenom mestu Trnjane i Šarkamen proglašeno je zaraženim područjem od zarazne bolesti afričke kuge svinja, dok je područje poluprečnika najmanje 10 kilometara oko žarišta zaraze proglašeno ugroženim od ove bolesti.
Zaraženo područje obuhvata ova dva sela, a ugrožena su sela: Popovica, Sikole, Brestovac, Karbulovo, Jasenica, Malajnica, Štubik i Čubra.

Na zaraženom području, kako procedura i nalaže, biće izvršen popis svih gazdinstava na kojima se uzgajaju svinje, ali i obeležavanje i registracija svih neobeleženih svinja uz klinički pregled pod nadzorom veterinarskog inspektora.

Ono što je bitno je da vlasnici svinja u ovim selima zaštite svoja gazdinstva, da ne puštaju svinje u ispuste, da dezinfikuju prostor i obore, da izvrše deratizaciju i dezinsekciju i da obavezno pojačaju higijenu odeće i obuće, s tim da istu ne koriste i u oborima i na njivi.

preuzeto: Novosti