Dokumentarac povodom jubileja Dramske družine OŠ “Desanka Maksimović”

U čast petnaestogodišnjice postojanja Dramske družine zaječarske škole “Desanka Maksimović”, u školi su došli na ideju da snime dokumentarni film o njenom radu, pod nazivom “15 godina smeha i suza”.

Kada sam 2007. godine počeo da radim u školi, moji đaci petog razreda bili su zainteresovani za glumu, zahvaljujući svojim učiteljicama u nižim razredima, kaže nastavnik Stevan Jovanović.

Prva predstava bila je “Mačak u čizmama”. Od tada je urađeno više od 50 predstava u kojima je glumilo više od 300 đaka. Prvi veliki uspeh postigla je predstava “Srećni princ”, po delu Oskara Vajlda, koja je bila na engleskom jeziku. Proglašena je najboljom predstavom festivala u Novom Sadu.

Poslednjih godina Dramska družina postala je prepoznatljiva po predivnim lutkarskim predstavama “Knjiga o džungli” i “Zlatna jabuka i devet paunica” koje su osvojile pregršt nagrada na lutkarskim festivalima.

Kako navode u školi, dokumetarcem su želeli da se zahvale svim učenicima koji su proteklih 15 godina svoj talenat i kreativnost iskazivali kroz rad Dramske družine, kao i svima koji su pomagali njen rad – lokalnoj samoupravi, raznim ustanovama u gradu, nastavnom i nenastavnom osoblju škole, a naročito učiteljicama, koje su od prvog razreda negovale ljubav dece prema glumi i pozorištu.

U filmu se pojavljuju nekadašnji članovi Dramske družine, mnogi na studijama a neki od njih već ostvareni u profesijama koje su odabrali. Među njima je i glumac Gabrijel Bećarević, stalni član ansambla zaječarskog pozorišta.

Film je snimljen na engleskom jeziku, jer je poslat i na Međunarodni festival školskog filma u Javožnom, u Poljskoj.

U škol ističu da su ponosni na učenicu Milicu Dimitrijević, koja je narator u filmu, kao i na učenika Petra Radosavljevića, koji je bio zadužen za režiju i montažu filma. Cela priča zaokružena je mentorskim radom nastavnika Stevana Jovanovića i Brankice Potić.

Film “15 godina smeha i suza” možete pogledati na linku.