Inkluzivni festival ART ZONA ZA SVE od 24. do 28. avgusta

“Sedmi međunarodni inkluzivni festival dečijeg i omladinskog stvaralaštva – ART ZONA ZA SVE”, biće održan u Zaječaru od 24. do 28. avgusta.

„Dečiji centar“ uz podršku Ministarstva kulture, Rekonstrukcije ženski fond i Tempus fondacije,“Sedmim međunarodnim inkluzivnim festivalom dečijeg i omladinskog stvaralaštva – ART ZONA ZA SVE”, želi da promoviše jedan od načina stvaranja inkluzivne atmosfere i učestvuje u kreiranju inkluzivne kulturne politike naše zajednice, u potrazi za novim strategijama inkluzije i integracije različitih marginalnih grupa dece i mladih.

U toku prethodnih šest festivala, oko 2.500 dece i mladih sa Balkana na otvorenoj sceni prikazvali su svoje stvaralaštvo iz različitih oblasti umetnosti ( dramske, baletske, pantomimske predstave, opera, koncerti…).

Koncept ovogodišnjeg festivala u fokus stavlja ekološku svest i stručne i hrabre žene koje će razmeniti i predstaviti svoja iskustva i metodologiju u radu. Ove godine planirano je da učesnice/ci iz Severne Makedonije, Bugarske, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, budu u Zaječaru od 24. do 28. avgusta.

Tokom boravka, koreografkinje, baletske pedagoškinje, dramske pedagoškinje i muzičke pedagoškinje realizovaće plesne i glumačke radionice sa decom i mladima sa invaliditetom i smetnjama u razvoju i decom i mladima iz opšte populacije.

U toku ovih radionica uvežbavaće i koreografije za predstavu “Dečak iz vode”, koja će biti izvedena premijerno 26. avgusta.

Na festivalu će biti organizovane radionice filma i radionica “Od lutke do znanja”, predstave, koncerti i likovne izložbe.