Izrada Prostornog plana područja posebne namene Negotinskog vinogorja

Vlada Srbije donela je odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene Negotinskog vinogorja. Okvirna granica Prostornog plana obuhvata delove teritorija grada Zaječara i opštine Negotin, i to na teritoriji grada Zaječara, cele katastarske opštine Brusnik i Klenovac, a na teritoriji opštine Negotin, cele katastarske opštine Jasenica, Karbulovo, Mokranje, Rajac, Rečka, Rogljevo, Sikole II, Smedovac, Tamnič, Čubre, Šarkamen i Štubik II.

Kako prenosi eKapija, rok za izradu Nacrta prostornog plana je 12 meseci, a sredstva za izradu obezbediće Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje je i nosilac izrade Prostornog plana.

Nacrt prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u sedištima jedinica lokalne samouprave koje su u obuhvatu Prostornog plana.

Prema Zakonu o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine, područje Negotinskih pimnica spada u prioritetna kulturna područja koja treba da uživaju poseban tretman, bez obzira na status u okviru službe zaštite, prenosi eKapija.

Uredbom o utvrđivanju Regionalnog prostornog plana Timočke krajine utvrđeno je da je vinski rizort-vinogorje sa pimnicama (vinskim podrumima građenim krajem XVIII početkom XIX veka kada je Negotinska krajina bila svetski poznata destinacija po proizvodnji vina) u selima Rajac, Rogljevo, Smedovac i dr., značajan antropogeni turistički resurs koji će se razvijati kao specijalizovan etnološki kompleks turističkih aktivnosti, uz uslov integrisanja sa turističkom ponudom okruženja (posebno Negotina, kao organizacionog jezgra ponude i Zaječara sa turističkim vrednostima, delom vinogorja u selima Klenovac, Brusnik i dr.).

Dugoročni cilj razvoja tradicionalnih vinogorja Timočkog vinogradarskog rejona definisan je kao celovito revalorizovanje u smislu očuvanja njihovih pejzažnih, turističkih i ekonomskih vrednosti i unapređivanja asortimana i agrotehničkih uslova uzgajanja vinove loze i tehnologije proizvodnje vina.

Izvor: eKapija