Jednoglasno povećane naknade porodiljama

Odbornici vlasti i opozocije u gradskoj skupštini konačno su oko nečega bili jedinstveni – jednoglasno su podržali izmene Odluke o Odluke o dodatnoj zaštiti porodilja na teritoriji grada kojom se povećavaju naknade za porodilje.
Tako će ubuduće jednokratno novačno davanje porodiljama za prvorođeno dete biti 30.000 dinara umesto dosadašnjih 20.000; za drugorođeno sa 50 umesto 40.000 dinara, dok se za trećerođeno dete iznos jednokratne novčane pomoći povećava sa 60 na 80.000 dinara.Odlukom je predviđeno i da za četvrto i svako naredno dete majka iz gradskog budžeta dobije 100.000 dinara.

Ova tema je iznad politike, i treba njome svi da se bavimo. Nije samo Zaječar taj koji gubi stanovništvo, cela istočna Srbija gubi. Nije samo do Gradske uprave da reaguje, već i do države. Mi poslednjih godinu dana imamo državni projekat koji treba da spreči pad nataliteta, ali za sada zaista ne vidim da je imao efekta,

poručio je sa skupštinske govornice dr Ivan Čikarić, nezavisni odbornik.

Apelujem samo da svaku pomoć za porodilje, ne nazivamo merom za podsticaj nataliteta. Ne verujete valjda, da će se jedan bračni par zbog 20 ili 60 hiljada dinara odlučiti na drugo, treće dete.To nije mera podsicanja nataliteta. Ministarka Slavica Đukić Dejanović je rekla da sama sredstva koja se izdvajaju nisu podsticajne mere, već samo jedna od mera pomoći,

naveo je dr Mirko Nikolić, odbornik SPS.

Da će tražiti povećanje novčane naknade za porodilje odbornici opozicije najavili su dan pre skupštinskog zasedanja. Iako su svojim amandmanom zahtevali veće iznose, zadovoljni su što je gradska vlast imala sluha da poveća izdvajanja porodiljama.

Pozdravljam ovo uvećanje i glasaćemo, jer mislimo da je to jedna od mera rešavanja problema. Možda je grad Zaječar imao uslova, s obzirom na to da nam se smanjuje broj novorođene dece, još više da poveća tu podsticajnu meru. Ali, glavno je ono što radi država Srbija,

istakao je odbornik demokrata, Miloš Stojadinović.

Odbornik Ivan Joković smatra da je današnje ujedinjenje pozicije i opozicije veoma važan korak i predlaže nastavak saradnje i uključivanje što više kompetentnih ljudi u rešavanje ovog problema.

Izmenama Odluke o dodatnoj zaštiti porodilja na teritoriji grada Zaječara rok za predaju dokumentacije produžen je sa dva na 12 meseci.

Zabrinjava podatak da su od početka godine u zaječarskom porodilištu rođene samo 273 bebe.