Kraljevi ajvara – Poljoprivredno gazdinstvo Radojković

Svečanosti povodom gradske slave Male Gospojine upotpunio je karavan „Izađi mi na teglu“.

U konkurenciji 15 ekipa titulu kralja ajvara Zaječara ponela je ekipa Poljoprivrednog gazdinstva Radojković iz Zaječara.

Pobednici su kao nagradu dobili šporet na drva “smederevac” i zadatak da do finala, 14.oktobra upravo na ovom šporetu usavrše svoj ajvar zlata vredan.

Vicešampionke bile su učesnice ekipe „Zlatne ruke Crnorečja“, dok su „Mlade domaćice“ zauzele treće mesto.

Ovo je peta jubilarna sezona karavana, koji je krenuo 17. avgusta iz Beograda i završiće se takođe u Beogradu, 13. oktobra, kada je veliko finale. Tada će se okupiti preko 30 pobednika iz 30 gradova koje obilazimo u ovoj sezoni. Protekle 4 godine obišli smo preko 100 gradova. Zanimljivo je da smo do sada napunili oko 17.000 tegli ajvara, po sezoni se ispeče po 130 hiljada komada paprike,

navela je Ljiljana Vukotić, koordinator karavana „Izađi mi na teglu“.

Celodnevno kuvanje najpoznatijeg srpskog jesenjeg specijaliteta upotpunile su brojne nagradene igre za učesnike i posetioce kao i bogat kulturno umetnički program.

Pokrovitelij karavana su Maxi i Tempo, a tu su i brojni partneri koji su obezbedili papriku, ulje, drva, šećer, so, tegle, smederavac, takmičarske štandove.

Organizatori očekuju da će do kraja takmičenja okupiti ukupno 450 takmičarskih ekipa i 3.000 učesnika koji će ispeći oko 12.000 kilograma paprika.