Mokranjcu u čast: Muzičke svečanosti počele u Negotinu

Praznik muzike u Negotinu, Festival „Mokranjčevi dani“, slavnom srpskom kompozitoru Stevanu Stojanoviću Mokranjcu u čast, svečano je 56. put otvoren u njegovom rodnom gradu.

Početak Festivala po kome se prepoznaje muzička scena Srbije, u prisustvu brojnih poštovalaca neprolaznog stvaralaštva velikana Negotina, sveštenstva i gostiju, tradicionalno su označile fanfare i gromoglasno izvođenje Šeste Mokranjčeve rukoveti.

Svečanost otvaranja 56. „Mokranjčevih dana“ započela je polaganjem cveća za spomenik velikanu Negotinu koji je slavu rodnog grada proneo širom sveta.

 

Brojne goste i učesnike Festivala, koji Negotin stavlja u centar muzičke scene Srbije, pozdravio je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Dobro došli u Mokranjčev Negotin, dobro došli na 56. „Mokranjčeve dane“. Negotin i Srbija danas slave u čast najznačajnijeg muzičkog stvaraoca, velikana Stevana Stojanovića Mokranjca, čoveka čije je stvaralaštvo proslavilo naš grad i ove prostore. Sveto mesto srpske muzike u narednim danima biće ispunjeno notama koje će posvećeno izvesti brojni zaljubljenici u horsku muziku, muzički stvaraoci i poštovaoci Mokranjčevog lika i dela.
Ponosni svakog septembra u najmuzikalnijem dvorištu rodne kuće našeg velikana Stevana Stojanovića Mokranjca, sa posebnim pijetetom, uz zvuke čuvene Šeste rukoveti slavimo muziku, slavimo umetnost, slavimo Mokranjca, i pronosimo glas o njegovoj zaostavštini, zahvalni na prilici što smo deo Festivala „Mokranjčevi dani“.
Želim da zahvalim Ministarstvu kulture i informisanja na kontinuiranoj podršci jednom od najstarijih Festivala u zemlji kao i podršci svim projektima koje smo u prethodnom periodu realizovali u oblasti savremenog stvaralaštva i očuvanja kulturnog nasleđa.
Ujedno pozdravljam naše prijatelje i sponzore festivala koji nas godinama verno prate, medijske pokrovitelje, umetnike, posetioce, drage goste, sugrađane i sve koji daju svoj doprinos u organizaciji festivala.
Mom gradu i Srbiji, želim uspešan festival „Mokranjčevi dani“!

Festival „Mokranjčevi dani“, otvorenim je proglasila dr Sonja Marinković, selektor.

Okupljeni smo da po 56. put sa radošću i uzbuđenjem očekujemo početak festivala posvećenog ocu srpske muzike, Stevanu Stojanoviću Mokranjcu. Njagov rodni Negotin sa ljubavlju i ponosom i ove zlatne jeseni postaje naša prestonica kulture i umetnosti, mesto naših hodočašća na kojima preispitujemo ko smo i kuda idemo? Da li smo dostojni onog što nam je svojim darom i pregnućem ostavio Mokranjac? Da li hodimo stazama koje je on otkrio pokazujući sigurne puteve duhovnog uzdizanja i blagostanja? Jer Mokranjčev put beše trnovit i težak, ispunjen brojnim iskušenjima. Tim putem vodili su ga intuicija, vizija i znanje.U znak zahvalnosti za sve što je učinio, njegovi Negotinci i sav muzički svet naredne dane proglašavaju danima muzičkih svečanosti u kojima ćemo pokazati ko smo i šta je nastalo iz semena koje je Mokranjac davno posejao.
Budimo dostojni našeg velikog učitelja. Pokazujući svoje umeće, slavimo njegovo pregnuće. Neka 56. Mokranjčeve dane ispune radost i uzbuđenje stvaralaštva i nek to odjekne širom Srbije, reči su selektorke Festivala, dr Sonje Marinković.

Plaketu 55.“Mokranjčevih dana“ besedniku Festivala, Aleksandri Vrebalov, uručila je Jovanka Stanojević, direktor Doma kulture „Stevan Mokranjac“.

Svečanost otvaranja Festivala završena je izvođenjem Šeste Mokranjčeve rukoveti u zajedničkom nastupu Hora“Mokranjac“ iz Beograda i negotinskih horova, pod vođstvom dr Кatarine Stanković.

izvor i foto: mokranjcevi-dani.com