Najlepše praznične pesme

Last Christmas

Jedna od najslušanijih božićnih pesama je  Last Christmas britanske grupe Vam.

Nastala je slučajno jedne noći 1984. dok su njeni članovi Džordž Majkl i Endrju Ridžli gledali fudbal.

„Džordž je na sat vremena otišao i kada se vratio, bio je uzbuđen kao da je otkrio je zlato.

„Otišli smo u njegovu staru sobu, gde smo kao klinci provodili sate snimajući radio emisije i džinglove, pustio je uvod i mamljivu i setnu melodiju refrena onoga što će biti Last Christmas„, ispričao je tri decenije kasnije Endrju Ridžli.

Iako u samom nazivu sadrži reč Božić, numera nije o praznicima, već o momku kog muči neuzvraćena ljubav prema devojci koja ga je napustila.

Sliku zavejanih planina kojom počinje spot, zamenjuje krupni kadar Džordža Majkla, u poluotkopčanom crnom kaputu i šalu oko vrata,

Dok izlazi iz auta peva: „Last Christmas I gave you my heart, but the very next day you gave it away

This year, to save me from tears, I’ll give it to someone special…“

Pesma je ipak postala veliki božićni hit u Velikoj Britaniji, a objavljena je kao dobrotvorna ploča.

Sav iznos od prodaje išao je za pomoć gladnima u Etiopiji.

Uprkos popularnosti, prvi put se našla na prvom mestu britanske liste singlova tek 2021. – 36 godina pošto je prvi put objavljena.

Pevač Džordž Majkl preminuo je baš 25. decembra, kada se i proslavlja katolički Božić, tri godine ranije.

Nove godine zato dolaze, u pravi čas za nas

Godinu dana pre nego što će britanska grupa Vam objaviti singl Last Christmas u tadašnjoj Jugoslaviji, beogradski sastav U škripcu objavljuje prazničnu pesmu Nove godine.

U ulozi Deda Mraza, frontmen benda Milan Delčić Delča deli poklone po glavnoj pešačkoj ulici u Beogradu.

Sa džakom na ramenu poskakuje, prolaze ljudi, okupljaju se deca, uzimaju poklon, a on peva: „Tvoj Deda Mraz sam ja“.

U sledećoj sceni je na krovu kombija, baca poklone i nastavlja: „Nove godine s nama dolaze.

Vesela melodija prati njegov glas dok poklone deli i majmunčićima iz zoo vrta.

„U ponoć biću tu, I ljubiću te tad, U ponoć poželi, Tvoj Deda Mraz sam ja, Nove godine zato dolaze, Nove godine, u pravi čas za nas.

Grupa U Škripcu nastala je 1980. pošto je nekoliko beogradskih mladića okupljenih oko jedne predstave shvatilo da je njihova sudbina muzika, a ne pozorište.

Objavili su šest albuma, a pored pesme Nove godine, neke od njihovih poznatih numera su i Izgleda da mi smo sami, Siđi do reke, Kao u boji.

Grupa prestaje da postoji 1992. što se poklapa i sa raspadom Jugoslavije, ali se pesma i dalje pušta na novogodišnjim žurkama i uz nju igraju i generacije koje tada nisu ni bile rođene.

Srećna ti ova godina nova

Jedna od najlepših prazničnih numera koju je publika u Srbiji čula nastala je iz pera Vlade Divljana, frontmena beogradske grupe Idoli, čije su se pesme našle na Paket aranžmanu,

Ploča sa pesmama novotalasnih bendova Električni orgazam, Idoli i Šarlo akrobata smatra se jednim od najznačajnih albuma jugoslovenskog rokenrola.

Tog novembra 1990. na Trećem kanalu Radio-televizije Srbija, poznatijem kao 3K, emituje se spot numere Srećna ti ova godina nova.

Treći kanal nastao je godinu dana pre i bio je namenjen mladima, ali i onima koji su gajili taj mladalački duh, ispričao je za BBC Igro Miklja, nekadašnji glavni urednik tog kanala.

„Neka se zagrle vile i veštice, čarobne noći te, svi će biti srećni, ko u ovoj našoj pesmi…“, pevaju u glas Vlade Divljan, Srđan Gojković Gile, Milorad Mandić glumac, Bilja Krstić pevačica i još nekolicina glumaca i pevača.

Bilo je to neposredno pre raspada Jugoslavije, kada su se nacionalne varnice osećale u vazduhu.

Kako je nastala pesma?

„Bila je novogodišnja predstava koju je radio Manda, a pošto smo zajedno sa njim i Vlada i ja bili učesnici u njoj, krenuli smo da se družimo.

„Manda je hteo da uradimo muziku za tu predstavu i glavna pesma u njoj je bila ta, prema mom mišljenju, još uvek najbolja novogodišnja pesma koju je uglavnom Vlada napravio“, ispričaće decenijama kasnije Srđan Gojković Gile frontmen Električnog orgazma.

„Srećna ti ova godina novanajlepše sve nek ti doleti što preradost i snovi, poljupci oviod srca svi, a u tom srcu si ti.“

preuzeto: danas.rs