Počinje nova školska godina

Za učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji u četvrtak počinje nova školska godina. U školske klupe sešće 740.000 đaka, od toga oko 65.000 prvaka.

“Prvog septembra u 1.829 osnovnih i srednjih škola nakon prvog školskog zvona biće intonirana himna “Bože pravde”. Nastava će početi po neposrednom modelu i Tim za škole pratiće epidemijsku situaciju”, izjavio  je ministra prosvete Branko Ružić.

Prvi školski dan obeležiće štrajk dela prosvetara. Kako je najavljeno, očekuje se da časovi budu skraćeni na 30 minuta u oko 500 osnovnih i srednjih škola, a glavni prosvetnih radnika zahtev je povećanje plata za 20 odsto. Štrajk organizuje Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, kojem se nisu pridružili ostali sindikati ali i oni zahtevaju povećanje plata zaposlenih u prosveti.

Prema nastavnom kalendaru, završetak prvog polugodišta za osnovce u centralnoj Srbiji je u petak, 30. decembra, dok drugo polugodište počinje 23. januara 2023.

Prolećni raspust biće spojen sa Uskrsom i trajaće od Velikog petka 7. aprila do utorka 18. aprila. Poslednji nastavni dan školske 2022/2023. godine biće petak, 20. jun 2023. za učenike od prvog do sedmog razreda, a 6. aprila za učenike osmog razreda.

Za učenike srednjih škola završetak prvog polugodišta je u petak 30. decembra, a početak drugog polugodišta 16. januara. Srednjoškoli će zatim imati mini raspust spojen sa državnim praznikom Sretenje, od srede, 15. februara do nedelje 19. februara, a prolećni raspust počinje Velikim petkom 7. aprila i završava se u utorak, 18. aprila. Kraj drugog polugodišta za učenike gimnazija biće 23. maja, a za učenike srednjih stručnih škola 30. maja 2023.godine.

Izleti, ekskurzije i druga putovanja učenika i predškolca dozvoljena su i mogu skoro potpuno normalno da se organizuju. Pre puta, škole moraju da prikupe izjave roditelja da deca nemaju, niti su imala u prethodnih sedam dana simptome infekcije, da nisu lečena u istom periodu od kovida 19 i da među članovima uže porodice nije bilo slučajeva korone. Takođe, grupu na putovanju dužem od jednog dana mora da prati lekar, kako bi se na vreme otkrili eventualni simptomi i znakovi infekcije.