Povelja časti i Šistekove nagrade borskim rudarima

Dodelom tradicionalne nagrade „Inženjer Šistek“ u hotelu Jezero na Borskom jezeru kompanije Srbija Ziđin Koper i Srbija Ziđin Majning svečano su proslavile Dan Rudara Srbije. Najprestižnije priznanje, za doprinos razvoju kineskih kompanija, ove godine dobilo je 12 radnika, sedmorica iz Ziđin Kopera, i petorica iz Ziđin Majninga.

Ovu nagradu ne doživljam kao ličnu, već kao nagradu celom ogranku kompanije sa 100 zaposlenih. Timski duh, međusobna podrška i dobra komunikacija su osnova našeg uspeha“ maglasio je  Ivan Pernat radnik  Ziđin Koper-a i jedan od ovogodišnjih Šistekovaca. Na nagradi se u ime kolega u kompaniji Ziđin Majning zahvalio i Aleksandar Đorđević istakavši da je priznanje čast, ali i obaveza da se postižu sve bolji rezultati.

Na ovoj svečanosti je posebno priznanje, povelja časti uručena zaposlenima na površinskom kopu „Veliki Krivelj“ koji su u vreme junskih poplava, pokazali izvanrednu hrabrost i požrtvovanost u akciji usmeravanja Kriveljske reke ka dnu kopa i odbrani sela Krivelj.

Isto priznanje za izuzetnu hrabrost, požrtvovanost i rudarsku solidarnost u vanrednim situacijama i akcijama spasavanja ljudi i imovine od požara i poplava dobila je i spasilačka četa rudnika „Jama“.

Dalibor Jovanović smenski poslovođa PK „Veliki Krivelj“ je rekao da povelja časti zvuči moćno, kao što je moćna bila i Kriveljska reka 16.juna kada je nadirala u Kop. „Uspeli smo, tog dana da zaštitimo ljudstvo i mehanizaciju jer smo funkcionisali kao tim“ kazao je Jovanović.

„Nakon što je 2018. godine Ziđin preuzeo upravljanje RTB-om, naporima svih zaposlenih celokupno okruženje, pre svega ekomonsko i ekološko je značajno poboljšano. Paralelno se razvijaju zeleni rudnici i unapređuje regionalni razvoj zajednice, a najzaslužniji za to su zaposleni i njihove porodice“, istakao je na dodeli Šistekovih nagrada Vang Čun, potpredsednik Ziđin Majning Grupe.

Prijemu u Hotelu Jezero, prisustvovale su delegacije državnih zvaničnika, poslovni partneri, predstavnici društveno političkog života Timočke krajine i Bora.

Dragana Jelisavac Erdeljan iz Privredne komore Srbije zahvalila se kompanijama Ziđin Koper i Majning na milijardama dolara koje su uložile u razvoj rudarskih i metalurških kapaciteta, kao i na primeni savremenih tehnologija u celom procesu, koje osim povećanja proizvodnje podrazumevaju zdravu sredinu.

Od 1968.kada je ustanovljena nagrada Inženjer Šistek, do danas ovo visoko priznanje dobilo je više od 400 pojedinaca i institucija. Nagrada se dodeljuje u znak sećanja na prvog direktora Borskog rudnika, Inženjera Franju Šisteka.

Između dva rudarska praznika u zasluženu penziju otišlo je 195 radnika Srbija Ziđin Koper. Oni će, uz redovnu otpremninu, dobiti i novčanu nagradu kompanije u iznosu 20.000 dinara.

preuzeto:  RTV Bor, foto: fb Ziđin