Povratak u Lepenski Vir

Posetioci arheološkog lokaliteta Lepenski Vir ove sezone imaju priliku da nakon svetske premijere na Expo 2020. Dubai, vide lice praistorijskog čoveka iz Lepenskog Vira “oživljeno” uz pomoć Metahuman tehnologije, razvijene u Srbiji.

Direktor turističkog prostora “Lepenski Vir” Vladimir Nojković kaže da će komunikacija sa praistorijskim čovekom, na mestu gde je živeo pre deset hiljada godina, biti moguća tokom čitave ove sezone na Lepenskom Viru. Time će posetioci Lepenskog Vira biti deo naučne i digitalne revolucije, budući da je u pitanju inovativni projekat srpskih naučnika i inovatora.

Lobanja ovog praistorijskog čoveka iz Lepenskog Vira, čuva se u Laboratoriji za bioarheologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Antropološke analize skeleta pokazale su da je on živeo oko 55 godina, da je bio visoka 178 cm i težak oko 70 kilograma i da se hranio prvenstveno ribom.

Budući da je sahranjen u sedećem položaju, istraživač Lepenskog Vira, profesor Dragoslav Srejović, smatrao je da se možda radi o šamanu, tj. o osobi koja je imala specifičnu ulogu u zajednici.

Primenom naučnih metoda i Metahjuman tehnologije sada znamo kako izgleda njegovo lice, a pošto je njegovo “oživljavanje” bilo potpuno naučno utemeljeno nije dobio ime.