Prijem borskih brucoša u rudarsku profesiju

Tradicionalna rudarska manifestacija „XVII Skok preko kože“ održana je sinoć u Boru. Nakon svečane povorke mladih rudara ulicom „Moše Pijade“ u potrazi za svojim predvodnikom – brucmajorom, u bioskopu Zvezda odigrana je amaterska pozorišna predstava studenata i nastavnika Tehničkog fakulteta u Boru „Sкoк preкo кože“.

Tehnički fakultet u Boru neguje tradiciju „Skoka preko kože“ više od pola veka, kao čin prijema brucoša u rudarsku profesiju. Nakon višegodišnje pauze, od nedavno ova visokoškolska ustanova ponovo organizuje manifestaciju rudarske odvažnosti i spretnosti. Program je, već po tradiciji bio koncipiran u dva dela. Prvi se odigrao na ulicama grada, gde su brucoši-skakači, uz pesmu i šalu tražili svog brucmajora, koji ima počasnu dužnost da studente pripremi za skok preko kože. Drugi deo ceremonije dešavao se na bini, gde je vrhunac predstave bio čin skoka preko kože kada su skakači promovisani u zvanje rudara. Prema rečima dekana borskog fakulteta prof.dr Dejana Tanikića ova manifestacija ima cilj da promoviše rudarsku profesiju, Tehnički fakultet gde se, između ostalih školuju i rudarski inženjeri, kao i Bor kao vekovni rudarski grad.

Profesor doktor Dejan Petrović iz Organizacionog odbora manifestacije je naglasio da su čin iniciranja rudara na ovoj način i svetkovina tim povodom nastali odavno. Prvi podaci potiču još iz 16.veka, o sličnoj manifestaciji koja se organizovala u češkim rudnicima.

Kako tradicija nalaže, nakon obavljenog Sкoкa preкo кože ova celodnevna manifestacija završena je pevanjem Rudarske himne.

izvor: RTV Bor, foto: fb