“Procvetala” Bašta Balkana 11. put

U Velikom Izvoru kod Zaječara,  završena je dvodnevna manifestacija tradicionalnog narodnog stvaralaštva “Bašta Balkana”, organizovana 11. put.
Manifestaciju je otvorio pomoćnik gradonačelnika Zaječara Milan Stanković, a okupljene učesnike i posetioce pozdravili su predsednik Mesne zajednice Veliki Izvor Neli Nikolić, gosti iz Bugarske, predsednik opštine Kula Vladimir Vladimirov i kmet sela Guljam Izvor Ilijan Marinov, predsednik koordinacionog centra Zaječar Nezavisnog sindikata policije Igor Stojadinović i predsednik Udruženja veterana Posebnih jedinica policije na području Timočke Krajine, Mladen Šipka.
Pripadnici policije naime, već četvrtu godinu zaredom takmiče se u tradicionalnim sportskim disciplinama, zajedno sa učesnicima iz gradova Zaječar i Bor i opština Boljevac, Svilajnac, Majdanpek i Svrljig, Sokobanja i Knjaževac.
Predsednik mesne zajednice Veliki Izor Neli Nikolić i predsednik opštine Kula Vladimir Vladimirov potpisali su protokol o saradnji Velikog izvora i Kule radi ponovnog organizovanja Međunarodnog sabora Vrška Čuka, koji je poslednji put održan pre više od pola veka, 1971. godine.
U bogatom kulturno-umetničkom programu učestvovali su KUD-ovi iz Velikog Izvora, Sumrakovca, Bora, Donjeg Milanovca, Svrljiga kao gosti iz Bugarske: Tancov sastav iz Kule i Izvorski biseri iz Guljamog Izvora.
Tokom dana organizovana su takmičenja u pripremanju tradicionalnih kulinarskih specijaliteta i u sportskim disciplinama. Prvo mesto u kuvanju sarmi osvojila je ekipa „Nikola Pašić“ iz Kotlujevca, najveštiji u borbi na brvnu je Marko Ilić iz Nezavisnog sindikata policije, koordinacioni centar Zaječar, prvo mesto u nadvlačenju konopca osvojila je ekipa Nezavisnog sindikata policije, najuspešniji u bacanju bale sena preko prečke bio je ivan Cačević iz Velikog Izvora, a najbolji orač “Bašte Balkana” je Mlađan Stojanović iz Nezavisnog sindikata policije.
I drugog dana smotre organizovana su brojna takmičenja, dečji maskenbal i bogat kulturno-umetnički program u kome su učestvovali KUD-ovi iz: Velikog izvora, Halova, Vražogrnca, Gamzigrada, Rgotine, Gradskova, Grlišta, Šljivara, Zvezdana, Dubočana i FSDR “Jovica Joca Mihailović” iz Zaječara.
Prvi put je na “Bašti balkana” organizovano takmičenje seoskih kulturno-umetničkih društava sa teritorije grad Zaječara. Pobednik je KUD “Stojan Nikolić Čile” iz Velikog Izvora.
Nagrada za najbolji izvorni splet pripala je KUD-u “Gradec” iz Gradskova, a nagradu za najbolju koreografiju osvojio je KUD “Zoran Gajić” iz Rgotine. Najbolji kolovođa je Mihajlo Ilić, a najbolji kec Ena Nikolić, oboje iz KUD-a “Zoran Gajić” iz Rgotine.

Za “Lepoticu Bašte Balkana” izabrana je Mina Petrović iz Halova, prva pratilja je Andrea Jovanović iz Zvezdana, a druga pratilja je Iva Mihajlović iz Zaječara.
Pobednik takmičenja u kuvanju gulaša je ekipa “Tri brata”, pobednik trke sa mlekarskim kantama je u kategoriji muškaraca Aleksandar Mladenović, a u kategoriji žena Violeta Bradić Dobrosavljević, oboje iz Velikog Izvora.
Podsetimo, ove godine “Bašta Balkana” okupila je bluzu 900 učesnika iz Srbije, Bugarske, Rumunije, Grčke, Severne Makedonije i Slovenije.
Organizator smotre je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine- Centar za kulturu “Zoran Radmilović” u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Zaječara, Sportskim savezom grada Zaječara i Mesnom zajednicom Veliki Izvor. Pokrovitelj je grad Zaječar.