Programom posvećenim Darinki Matić Marović završeni Mokranjčevi dani

“Tragovima iz sazvežđa Regula“, programom posvećenim Darinki Matić Marović, dirigentu, profesoru emeritusu FMU, u izvođenju njenog Hora „Collegium musicum“, pod upravom dr um. Dragane Jovanović, u Negotinu su završeni 56. „Mokranjčevi dani“.

Кroz tematske celine: „Trag duha“, „Trag zemlje i mora“, „Trag srca“, „Trag igre“, „Trag smeha“ i „Trag ljubavi“, Akademski hor „Collegium musicum“ i Dragana Jovanović proveli su publiku kroz „ličnu kartu“ Darinke Matić Marović i kompozicije koja je ona rado izvodila.

Večeras smo naslovili program „Tragovi iz sazvežđa Regula“. Zapravo, 6. februara 2012. godine Akademski hor „Collegium musicum“ poklonio je pravu, pravcatu zvezdu svojoj profesorki za rođendan ne znajući šta bi bio pravi poklon za takvu jednu osobu i zaista od tog trenutka jedna zvezda u sazvežđu Regula zove se Darinka Matić Marović. Mi zaista želimo da verujemo da je ona, makar nekim svojim delom, sada na toj zvezdi i da će zauvek imati neki kontakt sa nama, rekla je dr Dragana Jovanović.

Hor je i premijerno izveo delo „Coda“ Žarka Mirkovića, koje je ovaj kompozitor posvetio Darinki Matić Marović i njenom horu 2020. Na programu su bila i dela Marka Tajčevića, Mokranjca, Gostuškog, Ilije Rajkovića, Zorana Simjanovića i drugih, a na kraju i „Raslo drvo“ Dragane Veličković sa željom dirigentkinje Dragane Jovanović da hor nastavi da raste.

Ja sam izabrala program koji je bio lična karta profesorke Darinke Matić Marović i Akademskog hora „Collegium musicum“, možda u sada nekom drugačijem čitanju i u novoj energiji, ali zaista sa nadom da će ovaj hor posle 50 godina postojanja započeti novih 50 godina i ko zna još koliko. Volela bih da još puno studentkinja FMU, a sad ih je prošlo pre 500 verujte, učestvuju u radu ovog izvanrednog ansambla, dodala je Dragana Jovanović.

Dr Sonja Marinković, selektor 56.“Mokranjčevih dana“, u završnoj reči na svečanosti zatvaranja ovogodišnjeg festivala osvrnula se na nastup našeg renomiranog horskog ansambla „Collegium musicum“, podsetivši da su u temelje ovog Festivala uzidana stremljenja i dostignuća mnogih kompozitora, ali i horskih i drugih ansambala i dirigenata koji su, poput Darinke Matić Marović, neraskidivo bili vezani za „Mokranjčeve dane“.

Evo nas na kraju 56. Festivala. Možda ste se pitali zašto izneveravamo tradiciju, mi koji tradiciju toliko volimo, koju negujemo, kako to nemamo Simfonijski orkestar na kraju festivala. Ja mislim da sad imate odgovor na to pitanje. Nismo imali Simfonijski orkestar ali smo imali simfoniju osećanja, ljubavi, sećanja na one naše najvrednije i mnoge koje smo izgubili tokom ovih strašnih godina. Ovo su trenuci ispunjeni emocijom. Svi koji smo poznavali Darinku Matić Marović imali smo suze u oku, ali ovosu trenuci i radosti zato što videti „Collegium musicum“ ovako živ, videti njeno delo živo, nema bolje utehe koju možemo da dočekamo. Ovim koncertom slavimo život, slavimo naša sećanja na one koje ne smemo zaboraviti, na Stevana Mokranjca, koliko jetu bilo tragova Stevana Mokranjca, koliko divnih Rukoveti, koje su zvučale njegovim tragom i ovo jeste naš zavet da ćemo na tom putu koji je Mokranjac za nas utro istrajno kročiti, hodati, trčati, juriti u susret onim novim radostima i novoj sreći,  rekla je dr Sonja Marinković.

Ovogodišnji 56. Festival „Mokranjčevi dani“ zvanično je proglasio zatvorenim Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

preuzeto: mokranjcevi-dani.com