Srbija hoda – Zaječar hoda: Dan pešačenja 2019.

Planinarski savez Srbije organizuje u subotu, 14. septembra najveću ovogodišnju planinarsku akciju ,,Dan pešačenja 2019.” pod sloganom SRBIJA HODA.

U ovogodišnju akciju uključeno je svih 170 klubova i organizacija Planinarskog saveza Srbije. Akcija je rekreativnog karaktera i očekuje se učešće 50.000-70.000 ljudi u Srbiji.

Danu pešačenja, kao ideji da bar svaki vikend bude ispunjen zdravijim koracima života, priključuju se i zaječarski planinari i pozivaju i mlade i starije, porodice, tinejdžere, zaposlene, školarce, studente i penzionere u šetnju Kraljevicom.

Okupljanje je u subotu u 9,30 ispred stadiona na Kraljevici, odakle se kreće na pešačenje stazom dugom 6 km. Trasa je stadion – spomenik “Vešala” – zapadna tvrđava – Staza zdravlja – istočna tvrđava – Planinarska kućica PSD “Ljuba Nešić”.

Cilj manifestacije je podsticanje zdravih životnih navika, ukazivanje na značaj kretanja za unapređenje zdravlja i radne sposobnosti, socijalizacija i razvoj turističkih potencijala kroz uređenje i eksploataciju uređenih pešačkih puteva u Srbiji. Od 12 pešačkih puteva koji se protežu preko evropskog kontinenta kroz Srbiju prolaze dva: E4 I E7.

Za one koji bi želeli da pešače i narednih nedelja, iz PSD “Ljuba Nešić” podsećaju na predstojeće akcije:

  • Tupižnica „In honor of my Donor“, 21. septembar
  • Lazarev kanjon, 29. septembar
  • Veliki Vukan – banja Ždrelo, 6. oktobar

foto: PSD “Ljuba Nešić”