Svetski dan slobode medija – Novinarstvo pod digitalnom opsadom

Na Svetski dan slobode medija mnogi upozoravaju na ugroženost ove profesije. Novinari često rade u otežanim uslovima, uz povećan finansijski i politički pritisak, nadziranje, zatvorske kazne ili nasilje zbog toga što obavljaju svoj posao.

Svetski dan slobode medija proglasila je Generalna skupština UN u decembru 1993. godine, nakon preporuke Uneska.

Od onda, svakog trećeg maja, godišnjica Deklaracije Vindhok o principima slobode štampe obeležava se kao Svetski dan slobode medija.

Unesko navodi da je istorijska veza koja je uspostavljena između slobode da se traže, primaju i saopštavaju informacije i javnog dobra i dalje relevantna kao što je bila u trenutku kada je deklaracija potpisana.

Treći maj predstavlja podsetnik vladama da treba da ispune svoju preuzetu obavezu da poštuju slobodu medija.

Na današnji dan slave se principi na kojima počiva sloboda medija, ocenjuje se stanje medijskih sloboda širom sveta, brani nezavisnost medija i odaje pošta novinarima koji su izgubili život radeći svoj posao.

Novinarstvo pod digitalnom opsadom

Ovogodišnja tema Svetskog dana slobode medija je “Novinarstvo pod digitalnom opsadom”.

Ona naglašava na koje je načine novinarstvo ugroženo digitalno posredovanim napadima na novinare, kao i posledice svega toga na poverenje javnosti u digitalne komunikacije.

Najnoviji Uneskov izveštaj o svetskim trendovima pokazuje da nadzor i hakovanje kompromituju novinarstvo.

Nadzor može otkriti informacije koje su prikupili novinari, uključujući i uzbunjivače, i krši princip zaštite izvora, koji se smatra preduslovom za slobodu medija i sastavni je deo rezolucija UN.

Nadzor takođe može ugroziti bezbednost novinara otkrivanjem osetljivih privatnih informacija, koje bi se mogle koristiti za uznemiravanje ili napad.

Ombudsman inicirao izmene zakona

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je saopštio da je, s obzirom na to da brojni pritisci i napadi na novinare ne spadaju u domen krivičnih dela i da je neophodno obezbediti zakonsku zaštitu medijskih radnika, inicirao izmene i dopune Zakona o javnom redu i miru, kojima bi se uvrede na novinare na društvenim mrežama prekršajno sankcionisali.

Pašalić podseća da ekonomski pritisci na novinare predstavljaju poseban deo jedinstvene baze podataka o napadima i pritiscima na novinare koju je izradio Zaštitnik građana u saradnji sa deset novinarskih udruženja, asocijacija i sindikata.

Čestitka ministarstva i osuda pretnji, pritisaka i vređanja

Ministarstvo kulture i informisanja čestitalo je svim novinarima i medijskim radnicima Svetski dan slobode medija i poručilo da je, u godinama prepunim izazova, kada smo globalno izloženi kako velikom broju informacija tako i velikom broju dezinformacija, od ključnog značaja za sve nas da svi novinari i mediji izveštavaju odgovorno i profesionalno, poštujući sve zakone i etičke standarde profesije.
Ministarstvo je istaklo i da bez zadrške, sve pretnje, vređanja, pritiske i ugrožavanja bezbednosti novinara i medijskih radnika bespogovorno osuđuje, a današnji Svetski dan slobode medija koristi da pozove sve građane i aktere da novinarima i medijskim radnicima omoguće da neometano rade svoj posao, ne ugrožavajući im ličnu bezbednost i profesionalni integritet.

preuzeto: rts.rs, foto: Pixabay