Topionica u Boru obustavlja proizvodnju na tri meseca

Borska topionica će od 20. aprila do kraja jula biti u zastoju zbog završetka projekta tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje metalurških postrojenja, odnosno povezivanja starog i novog sistema. U tom periodu biće završena rekonstrukcija fleš-peći, kotla i pratećih sistema za prečišćavanje dimnih gasova, i rešen problem „hvatanja“ svih gasova iz konvertorske hale. U Fabrici sumporne kiseline biće instaliran nov elektrostatički filter. Nakon modernizacije metalurških agregata, topionica u Boru funkcionisaće po najvišim ekološkim standardima.

Obustavljanje proizvodnog procesa u Topionici i rafinaciji na tri meseca predviđeno je godišnjim planom Serbia Zijin Copper, pa se uprkos tome u 2022. predviđa proizvodnja 85 hiljada tona katodnog bakra, 1.580 kilograma zlata i skoro 13 tona srebra.

Serbia Zijin Copper je u prethodne tri godine u poboljšanje stanja metalurških agregata i sisteme očuvanja životne sredine u topionici investirala 161,5 miliona dolara.

U TIR-u je prošle godine završena izgradnja sistema za sakupljanje i odsumporavanje dimnih gasova i postrojenje je avgusta pušteno u rad. Pokazalo je dobre performanse, pa je ispuštanje gasova na glavnom dimnjaku dovedeno u zakonom definisane okvire, a kvalitet vazduha u Boru je znatno poboljšan.