U Grljanu održan 37. Sabor frulaša

U Grljanu je sinoć završen 37. Sabora frulaša, jedna od najstarijih manifestacija narodnog stvaralaštva u Srbiji, na kojoj se organizuje takmičenje na tradicionalnim narodnim duvačkim instrumentima.
“Majstorsko pismo”, nagrada koja se dodeljuje za izuzetan doprinos u očuvanju instumentalne tradicije Srbije na Saboru frulaša u Grljanu, dodeljeno je Žarku Stojkoviću iz Bogovine, osamdesetpetogodišnjem majstoru frule, koji je svojim nastupom oduševio ne samo žiri koji mu je dodelio nagradu, već i publiku.
U kategoriji učesnika starijih od 16 godina, najbolji frulaš Sabora je Miloš Jonović iz Boljevca, najbolji dudučar je Aleksandar Kulić iz Sumrakovca, a nagrada za najbolje odsvirano kolo pripala je Danilu Stepanoviću iz Vlaola kod Majdanpeka. U kategoriji učesnika do 16 godina, nagrada za najbolje odsvirano kolo pripala je Vuku Drenovcu iz Jovanovca kod Kragujevca, a nagrada za najbolje odsviranu pesmu dodeljena je Minji Gergić iz Brestovca kod Bora.
Odluke o nagradama doneo je tročlani žiri sastavu: Etnomuzikolog Aleksandra Todorović Rašković, predsednik, etnokoreolog Zoran Katić, član i Nemanja Grbić, koreograf, član.
U revijalnom delu programa nastupili su pevač tradicionalnih pesama iz Grljana Ljubinko Todorović, GFA „ZO-RA“ iz Zaječara, KUD-ovi „Đorđe Genčić“ iz Velikog Izvora i „Zoran Gajić“ iz Rgotine, kao i frulaši Stojan Nikolić iz Velikog izvora i Gradimir Stamenković iz Negotina.
Organizator smotre je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u saradnji sa Mesnom zajednicom Grljan, a pokrovitelj je grad Zaječar.