Za program “Moja prva plata” prijavilo se više od 17.000 mladih

U trećem ciklusu programa “Moja prva plata” konkurisalo je više od 17.000 mladih, a od danas počinje povezivanje sa potencijalnim poslodavcima kada će kompanije selektovati najbolje kandidate, saopštila je Nacionalna služba za zapošljavanje.

Od ukupnog broja kandidata koji su konkurisali 60 odsto je žena koje su se prijavile za oko 12.000 radnih pozicija u ponudi 7.500 poslodavaca.

Program povezivanja sa poslodavcima omogućava podršku zapošljavanju mladjih od 30 godina, bez radnog iskustva sa najmanje završenom srednjom školom.

U prvoj polovini novembra kandidate biraju firme iz privatnog sektora, a u drugoj poslodavci iz javnog sektora. Dve nedelje nakon povezivanja, biće formirane konačne liste poslodavaca i kandidata i dostupne na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs.

U roku od 15 dana od dana objavljivanja ovih listi sledi potpisivanje ugovora izmedju Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata.

Kandidati će ući u kompanije u kojima će sticati svoja prva radna iskustva, neophodna znanja i veštine najkasnije do kraja decembra.

Program “Moja prva plata” traje devet meseci, a za to vreme Nacionalna služba za zapošljavanje kandidatima sa završenom srednjom školom mesečno će isplaćivati 25.000 dinara, a onima sa visokim obrazovanjem 30.000 dinara.

Program realizuje Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku Privredne komore Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija Srbije i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Program “Moja prva plata” počeo je krajem avgusta 2020. godine i u dva ciklusa učestvovalo je skoro 18.000 mladih i oko 10.000 poslodavaca.