Žagubica – Bogato nalazište zlata na istoku Srbije

Kanadska rudarska kompanija Dundee Precious Metals (DPM) saopštila je da je otkrila visokokvalitetno ležište zlata na lokalitetu Čoka Rakita u Istočnoj Srbiji, a preliminarni rezultati ispitivanja pokazuju da je moguće proizvesti čist koncentrat zlata, sa ukupnim iskorišćenjem zlata većim od 93 odsto.

Na lokalitetu Čoka Rakita u opštini Žagubica, oko tri kilometra jugoistočno od Projekta zlata Timok, pronađeno je bogato ležište zlata, čije su preliminarno određene dimenzije 500x250x80 metara, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Kako se navodi, preliminarni rezultati tehnoloških ispitivanja pokazuju i da je moguće proizvesti čist koncentrat zlata, sa ukupnim iskorišćenjem zlata većim od 93 odsto.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je tim povodom da su potencijalne rezerve značajne sa aspekta količine rude, sadržaja zlata, što u perspektivi može biti od velikog značaja za ekonomiju cele zemlje, posebno za region istočne Srbije.

„Ono što treba napomenuti, jeste da je projekat u fazi istraživanja, da je potrebno kroz nova istraživanja potvrditi ove dobre rezultate, a nakon toga izraditi elaborat kojim će se izvršiti verifikacija resursa i rezervi“, rekla je Đedović.

Rezultati istraživanja koja su sprovedena u prethodnom periodu su ohrabrujući u smislu rezultata sa visokim sadržajem zlata, kao i mogućnosti dobijanja istog kroz proces flotiranja i kasnije metalurški proces.

Prema rečima Dubravke Đedović ovo potencijalno ležište daje dodatnu vrednost ležištima koja su već detektovana na projektu Timok kod Žagubice, koji se realizuje od strane kanadske kompanije „Dandi presius metals”INC koja je i objavila vest o novom nalazištu zlata.

„Ovo otkriće značajno i sa aspekta potencijalnog značajnog povećanja resursa i rezervi rude zlata u Srbiji“, navela je ministarka i istakla da pomenuti rezultati predstavljaju značajan korak napred u poznavanju geologije ležišta, ali još uvek ne znače otvaranje rudnika.

Tokom ovog procesa, ističe ona, pouzdanost informacija o ležištu i svim drugim faktorima se postepeno povećava, što ide u prilog Srbiji i njenom prosperitetu.

foto: Braničevski upravni okrug