Povratak napisanih: Počeo 54. Međunarodni sajam knjiga

Posle dvogodišnje pauze, a pod sloganom „Povratak napisanih“, u Beogradu je počeo 65. Međunarodni beogradski sajam knjiga.

Ceremonija svečanog otvaranja počela je nastupom muzičke umetnice Lene Кovačević i „Muzičke radionice Mari Mari“, koji su izveli svečanu pesmu pisca i prosvetitelja Dositeja Obradovića „Vostani Serbije“.

Uz zvuke fanfara dramski umetnici Biljana Đurović i Nenad Stojmenović podsetili su posetioce, goste, izlagače, predstavnike medija i najširu kulturnu javnost na programe, domete i smisao ovogodišnjeg sajma.

Početak rada ove grandiozne kulturne manifestacije ozvaničio je Dušan Кovačević, književnik, dramski pisac, scenarista, reditelj, redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti, direktor Zvezdara teatra u Beogradu, sa diplomatskim ambasadorskim i iskustvom univerzitetskog docenta. Mnogi ga iz očiglednih razloga smatraju Branislavom Nušićem našeg vremena.

Napisao je 21 dramsko delo i 15 filmskih i televizijskih scenarija. Režirao je pozorišne predstave i filmove. Njagove drame izvedene su u preko 150 inostranih pozorišta i prevođene su na više od 25 jezika. Samo u beogradskim profesionalnim pozorištima odigrano je preko 3.000 predstava koje je gledalo preko dva miliona gledalaca.

Naročita počast ukazana je trojici naših književnih velikana, boraca misli i vitezova duha: pre 130 godina rođen je nobelovac Ivo Andrić, pre tačno jednog veka rođen je Vasko Popa, baš kao i Dušan Radović. Bila je to prilika da se kaže da su legende žive i da i dalje, iz nekog drugog sveta, oplemenjuju ovaj naš.
U ime Rumunije, počasnog gosta ovogodišnjeg Sajma knjiga, obratio se plodni i višestruko nagrađivani rumunski pesnik i pisac Mirča Dinesku.

Na ovogodišnjem, 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, najreprezentativnijoj i najposećenijoj književnoj manifestaciji u ovom delu Evrope, ove godine učestvuje gotovo 900 direktnih izlagača, suizlagača i zastupljenih firmi iz Srbije, Rumunije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine (Republika Srpska), Italije, Mađarske, Nemačke, Belorusije, Rusije, Кine, Irana, Švajcarske, Maroka, Egipta, Indije i Poljske.

Zemlja počasni gost je Rumunija, a na Sajmu će predstaviti više od 30 autora knjiga prevedenih na srpski jezik; u dijalozima s rumunskim gostima biće prisutno preko više od 30 partnera iz Srbije; na rumunskom štandu biće izloženo preko 200 naslova – nova izdanja iz rumunske beletristike i non-fiction književnosti, književnosti za decu, albuma, kao i iz književnosti na srpskom jeziku iz Rumunije, odnosno književnosti na rumunskom jeziku iz Srbije. Biće tu i prevodioci, izdavači, distributeri, kao i svi oni koji su na različite načine povezani sa knjigom.

Tokom osam sajamskih dana, izdavači će promovisati nove knjige i autore, na sajmu će učestvovati najznačajniji domaći i brojni inostrani pisci, a poštovaoci književnosti moći će na jednom mestu da sagledaju celokupnu ovogodišnju izdavačku produkciju i da, po najpovoljnijim cenama, obogate svoje biblioteke. Osim predstavljanja autora iz Rumunije, i programa na štandovima izlagača, biće organizovano na desetine tribinskih programa. Među gostima iz inostranstva su i Ajfer Tunč (Turska), Patrik Beson (Francuska), Đovani Dozini (Italija), Đorđe Matić (Hrvatska).

Program 65. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga koncipiran je u sedam celina koje su posvećene savremenoj književnosti i izdavaštvu, aktuelnoj teorijskoj i kritičarskoj misli u oblasti duhovnih disciplina, uređivanju i opremi knjiga, kao i odnosu savremenih medija prema knjizi. Važni književni i kulturni jubileji, a uz njih i kapitalna izdanja, biće povod za dijalog sa tradicijom i za vrednovanje stvaralaštva koje se na tu tradiciju nastavlja.

Programski ciklus „Pišem, dakle postojim“ predstaviće domaće i strane pisce, a u programskoj celini „Dijalozi“ književnici će imati mogućnost da razmene mišljenja o književnosti i o umetnosti uopšte. U ciklusu „Vreme pamćenja“ važni jubileji u našoj i svetskoj kulturi biće povod za tribine o priređivanju kritičkih izdanja dela naših najboljih pisaca, o tradiciji izdavaštva i bibliotekarstva, o statusu dramskog teksta, o pesničkom nasleđu HH veka, o odnosu istorijskog i socijalnog u savremenom romanu… Ciklus „Misliti o knjizi“ posvećen je gorućim temama na književnoj i izdavačkoj sceni. Programska celina „Кnjiga će spasiti svet“ sadržaće i programe organizovane u saradnji sa udruženjima izdavača (panel „Autorska prava i piraterija“ i konferencija „Izdavaštvo i javni interes“). Programski ciklus „O umetnosti i kulturi“ biće posvećen kapitalnim izdanjima, a ciklus „Poštovana deco“ predstaviće pisce za decu i pokušati da odgovori na pitanja specifična za dečju književnost. Programi posvećeni dečjoj književnosti održavaće se u sali koja će, povodom stogodišnjice rođenja, poneti ime pisca Dušana Radovića.

Biće postavljene i izložbe posvećene Vasku Popi, Borislavu Pekiću i Žozeu Saramagu.

U četvrtak 27. oktobra biće organizovan tradicionalni Školski dan namenjen organizovanim posetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora. Izdavači za školski dan pripremaju posebne programe namenjene mlađim i starijim školarcima, kao i njihovim učiteljima i predavačima.

I ovog puta biće dodeljene nagrade (za koje automatski, samim učešćem na manifestaciji, konkurišu svi izdavači – učesnici Sajma knjiga iz Srbije, osim kada je u pitanju nagrada za izdavača iz dijaspore) i ocenjena godišnja izdavačka produkcija. Nagrade će biti dodeljene u kategorijama: Izdavač godine, Izdavački poduhvat godine, Dečja knjiga godine, Nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku, Specijalno priznanje za doprinos u oblasti nauke, Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip, Nagrada Bogdan Кršić za najlepšu knjigu, Nagrada za najlepšu dečju knjigu, Specijalno priznanje za mladog dizajnera.

izvor: Sajam knjiga