Ambasador Emanuel Žiofre i gradonačelnik Ničić o podršci EU projektima grada

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre posetio je danas Zaječar i Feliks Romulijanu.

Prijem za ambasadora priredio je u Gradskoj upravi gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, koji je izrazio pre svega zadovoljstvo zbog prilike da se razmene iskustva oko svega što se već radilo iz fondova Evropske unije, na teritoriji Zaječara i Timočke krajine.

„Imali smo priliku da ambasadora upoznamo sa time kako su tekli projekti. Neki nisu tekli sjajno, i ja sam to namerno istakao kako se u budućnosti takve stvari ne bi dešavale. Govorili smo o tome da je Grad sve obaveze, koje po standardima EU treba da se ispune, ispunio, kako ne bi bilo oštećenih jer je reč o partnerskim projektima Bugarske i Srbije“, rekao je Ničić nakon razgovora.

Bilo je reči i o nekoliko projekata koje bi Grad Zaječar realizovao u partnerstvu sa Ministarstvom za evropske integracije i EU.

„Govorili smo o Muzeju rokenrola, sa dodatnim smeštajnim kapacitetima, pored postojećeg kampa koji je delom građen sredstvima EU“, naveo je Ničić i dodao:

„Govorili smo i o Parku rimskih imperatora koji treba da bude na prostoru kod novog stadiona na Kraljevici. Mislim da je to izuzetno zanimljivo, to bi bio jedan evropski projekat, a govorili smo i o prerastanju Gitarijade u evropski festival demo bendova“.

Ovakav festival, prema rečima Ničića, podrazumevao bi takmičenje demo bendova iz svih 27 zemalja EU, Srbije, kao i demo bendova iz okolnih zemalja, dugogodišnjih učesnika Gitarijade.

„Revijalni deo bi svake godine obezbeđivala druga zemlja. Svaka zemlja bi dobila i svoj bungalov. Mislim da je ambasador ovu moju ideju dobro prihvatio, kao i ideju da se na Feliks Romulijani pored Vizitorskog centra napravi letnja škola koja bi trajala tri meseca za najbolje studente arheologije iz cele Evrope. To bi nam ostavilo i prostor da dobijemo stručan kadar koji bi nastavio iskopavanje“, rekao je Ničić ističući da je Zaječar otvoren grad u koji ambasador uvek može da dođe.

Emanuel Žiofre je na funkciji ambasadora u Srbiji već osam meseci i prvi put je u poseti Zaječaru. Izrazio je zadovoljstvo što je došao u grad poznat po pivu, istorijskim znamenitostima i ličnostima kao što su Nikola Pašić, Zoran Radmilović, Svetozar Marković. O razgovoru sa Ničićem je rekao da je bio dosta konstruktivan.

„Vidim na grad dosta radi na polju ekonomije, poljoprivrede, kulture. Mi smo dosta pričali o Gitarijadi i vidim da gradonačelnik ima puno ideja o tome kako to dalje treba da se razvija i da se širi. Evropska unija je zainteresovana za partnerstvo na lokalnom nivou, pošto mi već sarađujemo na nacionalnom nivou. Sa Zaječarom sarađujemo kroz više programa, radimo dosta i na izgradnji lokalne infrastrukture, pružili smo podršku i kada je u pitanju izrada geografskog informacionog sistema, pružamo pomoć malim i srednjim preduzećima. Gradonačelnik je pun ideja i inicijativa i ja se nadam da ćemo da nastavimo u ovom smeru. EU i Srbija treba da sarađuju na korist svih građana“, rekao je ambassador.

Nakon razgovora u Gradskoj upravi, ambassador je posetio Feliks Romulijanu sa predstavnicima GIZ-a, koji implementira EU projekat na ovom lokalitetu.

izvor i foto: Radio Magnum