Ana Ogrizović pobednica 37. Festivala mladih pesnika

Pobednica 37. Festivala mladih pesnika je Ana Ogrizović iz Beograda.

Ovu odluku doneo je petočlani žiri u sastavu: Vlasta Mladenović, predsednik, Miloš Petković, Jovica Tišma, Goran Maksimović i Obren Ristić, članovi. U obrazloženju žirija koje je saopštio predsednik Vlasta Mladenović, ističe se da su Anine pesme celovite i poetički, estetički i stilski ujednačene , što je dobar izvor za buduću knjigu”.

Pobedniku festivala pripada nagrada u vidu izdanja prve knjige pesama, a od prošle godine laureat Festivala mladih pesnika stiče pravo učešća na manifestaciji „Smederevska pesnička jesen“, koja se u oktobru održava u Smederevu.

Ani će nagrada biti uručena naknadno jer iz opravdanih razloga nije bila u mogućnosti da dođe u Zaječar. Prisutni finalisti su pre proglašenja pobednika govorili stihove iz svojih pesama. Uručene su im i zahvalnice za učešće na festivalu.

Na ovogodišnji konkurs svoje radove poslalo je 14 mladih pesnika do 30 godina starosti. Žiri je odabrao cikluse pesama sedmoro finalista iz Srbije i Italije, jer jedna od finalistkinja, Marija Zdravković, živi u Veneciji. Osim Ane i Marije finaliti su i: Tatjana Stefanović iz Paraćina, Uglješa Nikodijević iz Zaječara, Radovan Sinđelić iz Šapca, Sanjin Gičević iz Sjenice i Jana Andrić iz Beograda.

Memorijalna nagrada „Sergije Lajković“, koja se dodeljuje za izuzetan doprinos afirmaciji književnog stvralaštva mladih ove godine je dodeljena časopisu „Istok“ iz Knjaževca. Zbog učešća na Festivalu poezije mladih u Vrbasu, nagradu je dan ranije primio glavni i odgovorni urednik časopisa Obren Ristić.

Dodeli nagrada predhodila je promocija knjige „Dve tačke“ Marije Živković iz Zaječara, pobednice prošlogodišnjeg 36. Festivala mladih pesnika. O knjizi je, pored autorke, govorio profesor Stevan D. Jovanović.