Bolji uslovi boravka dece u vrtiću “Đurđevak”

Nikola Bеrtolini, šеf Odеljеnja za saradnju Dеlеgacijе Evropskе unijе u Srbiji boravio je danas u Zaječaru. On je zajеdno sa gradonačеlnikom Zaječara Boškom Ničićеm obišao vrtić „Đurđеvak”, koji jе rеnoviran kroz zajеdnički projеkat grada Zajеčara i Dеlеgacijе EU. Vrednost čitave investicije je preko 39 miliona dinara, od čega su bespovratna sredstva Evroske Unije oko 200.000 dolara, dok je učešće grada Zaječara 175.000 dolara. Radove, na oko 1.600 kvadrata, proletos je izvodilo Akcionarsko društvo ,,Crna Trava” iz Leskovca.

Zamenjeni su krovni pokrivač i stolarija, natkrivene krovne terase i urađena termoizolacija fasade. U okviru ovog projekta, nabavljena je i informatička oprema kao podrška sprovođenju programa „Digitalni vrtić“.

Rekonstrukcija zaječarskog vrtića ,,Đurđevak” u kojem boravi oko 180 dece predškolskog uzrasta, sprovedena je preko programa EU PRO Plus, u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije.

„Ovaj projekat smo započeli prošle godine, ali smo njegovu realizaciju zbog vremena započeli tek u februaru mesecu i već u junu je bio gotov. To je rekonstrukcija vrtića ,,Đurđevak’’ koji je drugi po veličini vrtić od sedam u našem gradu. Urađeno je 1.600 metara kvadratnih rekonstrukcije, ali najbitnija je bila krovna konstrukcija jer smo sa njom godinama imali problema. Urađena je i jedna nova prostorija koja će itekako poslužiti onima koji ovde rade. Inače,  u okviru vrtića je zaposleno 50 vaspitača i pratećeg osoblja. Ovaj vrtić prihvata negde oko 180 naših najmlađih“, kazao je gradonačelnik Ničić.

On je dodao da je dobra činjenica da se opet pojavljuje broj dece koja su na listi čekanja, a ovaj vrtić ima kapacitete da broj dece poveća za bar jednu četvrtinu od sadašnjeg broja.

„Radovi su izvedeni pre vremena i pohvala za izvođače radova koji su imali velike tehničke probleme jer se radilo uz prisustvo dece u obdaništu tako da je moralo da se vodi računa i o njihovoj bezbednosti“, dodao je Ničić.

On je najavio još dva projekta, rekonstrukciju obdaništa ,,Svitac’’ na Popovoj plaži, koje je najveće od obdaništa, i rekonstrukciju obdaništa ,,Ljiljan’’.

„Jedan projekat će biti urađen sa Ministarstvom za brigu o porodici, a drugi sa Evropskom unijom samo preko jednog drugog programa“, kazao je Ničić.

Ničić je izrazio nadu da će se sa Evropskom unijom još dosta projekata raditi i pohvalio saradnju i razumevanje Bertolnija, koji je nedavno došao u Srbiju, a koji je drugi put u poseti Zaječaru.

Bertolini je istakao da su poreska sredstva građana Evropske unije uložena u nešto što je dobro zajedno sa sredstvima lokalne zajednice.

„Jedna od prvih aktivnosti koju svaka opština treba da ima u svojoj agendi jeste obrazovanje onih najmlađih, dece, da brine o njihovom životu, o njihovom dobrom razvoju, da oni imaju zgrade u kakvim se sada nalaze. Roditelji treba da dovedu ovde svoju decu rasterećeni svih briga jer znaju da će oni ovde biti u dobrom okruženju. Ovo je jedna zgrada koja govori o jednoj istoriji renoviranja koje se dešavalo dok su deca bila tu. Nije se samo vršila rekonstrukcija ove zgrade već smo obezbedili i digitalizaciju za decu, što je jako važno za njihovu budućnost jer je digitalizacij nešto što je budućnost svih nas. Obrazovanje, briga za budućnost je nešto čime svaka opština treba da se bavi“, istakao je Nikola Bеrtolini, šеf Odеljеnja za saradnju Dеlеgacijе Evropskе unijе u Srbiji.

Evropska Unija je inače preko ovog programa, za unapređenje kvaliteta života ljudi kroz obnovu i rekonstrukciju obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, sportskih i objekata kulture, kao i unapređenje komunalnih usluga i zgrada javne administracije, poslednjih godina u Srbiju uložila preko 5 miliona evra.

foto: Grad Zaječar