CNKN KORENI: Međunarodno kulinarsko takmičenje u Grljanu

U okviru prekograničnog projekta „Ukus tradicije – nematerijalno kulturno nasleđe za održivi turizam“ Centar za nematerijalno kulturno nasleđe „Koreni“ organizuje Međunarodno kulinarsko takmičenje u pripremanju proizvoda tradicionalne kuhinje uz bogat umetnički program i uz učešće takmičara i posetilaca iz Srbije i Bugarske.

Manifestacija će biti organizovan u porti Hrama Svete Trojice, u Grljanu, a u okviru takmičenja biće organizovana izložba tradicionalnog kulinarstva gde se očekuju izlagači kako sa područja Zaječara, tako i iz Vidina. Takođe, biće organizovano i kulinarsko takmičenje u pripremi ćevapa, kao i takmičenje u brzom konzumiranju ćevapa pod nazivom „Dr Bađa“, kao proizvoda koji je karakterističan za urbane kulinarske tradicije istočne Srbije i severozapadne Bugarske.

Pobednik ovog takmičenja dobiće plaketu „Dr Bađa“ koja je ustanovljena u znak sećanja na legendarnog zaječarskog lekara Dr Đorđa Bađevca, koji je kao vrstan medicinski stručnjak, zbog svog odnosa sa pacijentima i širom okolinom bio poznat kao pravi narodni lekar, ali i kao veliki gurman.

Kako je predviđeno, biće organizovan i kulturno-umetnički program gde će nastupiti Folklorni ansambl CNKN „Koreni“ iz Zaječara, folklorne grupe iz Bugarske i duvački orkestar “Timočani“.

Početak je u 10 sati.

foto:ilustracija/bookaweb