Muzičke svečanosti Mokranjcu u čast od 9. do 15. septembra

Negotin će od 9. do 15. septembra biti domaćin 57. „Mokranjčevih dana“ i ugostiti oko 800 učesnika iz zemlje i inostranstva. Program je, naravno, u znaku velikog Mokranjca.

Festival „Mokranjčevi dani“ pred Mokranjčevom bistom u dvorištu njegove rodne kuće 9. septembra otvoriće, nakon pozdravne reči Vladimira Veličkovića, predsednika opštine Negotin i besede dr Katarine Tomašević, direktorke Muzikološkog instituta SANU Miodrag Ivanović, državni sekretar Ministarstva kulture.

U svom 57. izdanju negotinske muzičke svečanosti Mokranjcu u čast rodonačelnika srpske muzike, zadržaće osnovne stubove kroz „Natpevavanje horova“ u kojem se za statuetu Stevana Mokranjca nadmeće šest horova iz Ankare, Zagreba, Aleksinca, Smederevske Palanke, Beograda i posle devet godina grada domaćina – Negotina.

Učestvuju horovi: „Ars vokalis“ iz Beograda pod upravom Miroslava Arbanovskog, „Sveti Simeon Bogoprimac“ iz Smederevske Palanke sa dirigentom Milošem Uroševićem, „Šumatovac“ iz Aleksinca pod upravom Dimitrija Golubovića, „Ina“ iz Zagreba sa dirigentom Bojanom Pogrmilovićem, Polifoni hor „Ankara“ iz Ankare pod upravom Nilgun Tuzkaja Arkan i Hor negotinske Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ pod upravom Danila Perkovića.

Horskom stvaralaštvu posvećeni su koncerti pobednika prošlogodišnjeg „Natpevavanja“ Novosadskog kamernog hora pod upravom Božidara Crnjanskog 10. septembra, Mešovitog hora Muzičke škole „Josif Marinković“ iz Vršca sa Liturgijom Svetog Jovana Zlatoustog Karela Napravnjika (11.9), Vokalnog sastava „Vita Brevis“ iz Zrenjanina (13.9) a na zatvaranju festivala, 15. septembra sa Mokranjčevim delima namenjenih danima Velikog posta nastupiće Hor RTS-a, pod upravom maestra Bojana Suđića.

Tradicionalno se priređuju i mini koncerti u okviru programa „Klasika u 11“ namenjeni popularizaciji klasične muzike, a ide se i u pohod Mokranju, mestu porekla Mokranjčeve porodice. Na programu festivala su i likovne izložbe, promocije, dve naučne tribine, prva, posvećena stvaralaštvu Mokranjca, o kome govori dr Melita Milin, druga, o stvaralaštvu jednog od najznačajnijih srpskih simfoničara, Vasilija Mokranjca, o kome povodom stogodišnjice rođenja govori dr Ivana Medić, ali i dirigentski seminar koji vode Tamara Adamov Petijević i Verica Pejić, a koji je posvećen radu sa dečjim i omladinskim ansamblima.