Da se ne zaboravi: 24 godine od NATO agresije

U Zaječaru je danas priređena manifestacija „Srcem protiv NATO agresije“ u cilju negovanja tradicije i sećanja na dan kada je pre 24 godine, 24. marta 1999. godine, počela vojna akcija NATO-a koja je nosila zvanično ime „Saveznička snaga“ i trajala 78 dana.

Centralni događaj manifestacije „Srcem protiv NATO agresije“, koja se održava četvrtu godinu za redom, održan je u zaječarskom pozorištu gde je priređena svečana akademija, u znak sećanja na 24. mart – početak NATO agresije i herojski otpor građana Srbije, na čelu sa pripadnicima vojske i policije.

 

Na početku akademije odata je pošta stradalima koji su izgubili živote prilikom izvršavanja posebnih bezbednosnih zadataka na području Kosova i Metohije. Prisutnima se na početku obratio predsednik Udruženja veteran Mladen Šipka koji je i ovog puta istakao da je njihov zadatak i prioritet negovanje tradicije i sećanja na vitešku Posebnu jedinicu policije, pomoć porodicama stradalih kolega i brigu o njima, pomoć ratnim vojnim invalidima kao i druge vrste pomoći. Nakon njegovog izlaganja emitovan je film “Sveti Ilija na liniji vatre”. Prisutnima se obratio i pukovnik Vojske Srbije Saša Todorov, komandant Timočke brigade kao i Igor Stojadinović, predsednik Nezavisnog sindikata policije Regionalnog centra Zaječar.

Na svečanoj akademiji prikazani su i filmovi: O učešću Vojske Srbije u borbi protiv NATO agresije i “O radu Udruženja veterana PJP na području Timočke Krajine.

Na današnji dan, pre 24 godine, 24. marta 1999. godine, počela je vojna akcija NATO-a koja je nosila zvanično ime „Saveznička snaga“ i trajala je 78 dana. Tokom ova dva i po meseca, u Jugoslaviji su bombardovani vojni ciljevi, kasarne, postrojenja, ali i civilni objekti – bolnice, fabrike, mostovi, pruge, ostala infrastruktura, medijske kuće i predajnici, skladišta energenata.

Prema podacima Ministarstva odbrane Srbije tokom vazdušne agresije NATO ubijeno je 2.500 civila, među njima 89 dece i 1.031 pripadnik Vojske i policije. Prema istom izvoru, ranjeno je oko 6.000 civila, od toga 2.700 dece, kao i 5.173 vojnika i policajaca.

Svečanoj akademiji u pozorištu prethodila je ceremonija polaganja venaca i cveća na spomen obeležje stradalim policijskim službenicima, ispred Policijske uprave u Zaječaru. Vence su položili delegacije Udruženja veterana PJP, Udruženja veterana Posebne jedinice policije iz Beograda, Nezavisnog sindikata policije, 549. motorizovane brigade – Car Dušan Silni, Grada Zaječara, Udruženja penzionera PU Zaječar, vojnog sindikata Srbije i opštine Sokobanja.

Venci su položeni i na „Spomen obeležje žrtvama NATO agresije“ ispred vojnog odseka. Pored pripadnika vojske, članova boračkih organizacija, predstavnika Gradske uprave, cveće su položili članovi porodica stradalih boraca.

Nakon toga, u Hramu rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru služen je parastos svim poginulim pripadnicima Odreda posebne jedinice policije na području Kosova i Metohije.

U foajeu zaječarskog pozorišta, predstavnici Udruženja veterana Posebne jedinice policije svečano su otvorili izložbu fotografija pripadnika PJP o učešću u odbrani Republike Srbije.

U foajeu pozorišta potom je otvorena izložba o učešću policije u borbi protiv teroristike OVK i Nato agresije i organizovana promocija knjige “Dnevnik -11 nedelja predatora” autora Dragana M. Živaljevića, penzionisanog pukovnika policije.

Današnjoj manifestaciji „Srcem protiv NATO agresije“ prethodila je i akcija dobrovoljnog davanja krvi, koja je organizovana u saradnji sa Crvenim krstom Zaječar i Zavodom za transfuziju krvi iz Niša.

Organizator događaja je Udruženje veterana Posebnih jedinica policije uz podršku Nezavisnog sindikata policije KC Zaječar i 549. Motorizovane brigade „Car Dušan Silni”, u saradnjI sa Narodnim pozorištem Timočke Krajine – Centrom za kulturu „Zoran Radmilović” u Zaječaru i komandom Timočke brigade u Zaječaru.