Godišnjica NATO agresije: Državna ceremonija u Somboru

Državnom ceremonijom na Trgu Svetog Đorđa u Somboru obeležena je 24. godišnjica početka bombardovanja, a patrijarh Porfirije održao je pomen stradalima. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je pre 24 godine umrlo međunarodno pravo, ali i poručio da slobodarski duh nikada nije slomljen. Sombor je ove godine izabran za grad u kome se održava centralna komemorativna manifestacija, jer su u njemu pale prve bombe i izgubljeni prvi ljudski životi.

Marijana Paskaš, ćerka zastavnika jugoslovenske vojske Radovana Medića, koji je prva žrtva NATO agresije, zahvalila je što se ovakvim ceremonijama čuva sećanje na sve koji su izgubili život tokom 78 dana bombardovanja.

Vučić: Pre 24 godine umrlo međunarodno pravo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je pre 24 godine konačno umrlo savremeno međunarodno pravo.

I to vam zvuči kao nevažna birokratska rečenica. Nije. To je mnogo više od toga. Od tada više ništa što se u svetu događa ne može da bude gore od onoga što su oni učinili jednoj maloj zemlji, koja je bila kriva samo zato što je želela da bude svoj na svome, slobodna, slobodarska i kao takva nije se dopadala onima koji su 1989, 1990. srušili stari i stvorili novi poredak u kome se samo oni pitaju“, naveo je Vučić.

Rekao je i da su razrušili mnogo veće zemlje od Jugoslavije, a da je na Srbiju došao red jer nije htela da ih prati.

Vučić je rekao da je danas čitao naslovne strane tadašnjih svetskih časopisa u kojima je navođeno da je to bio sukob varvarstva i civilizacije, kao i da du davali “nemušta objašnjenja u kojima su govorili da se bore protiv onih koji izazivaju humanitarnu katastrofu“.

Na današnji dan pre tačno 24 godine, prvi udari u okviru NATO agresije na tadašnju SRJ počeli su oko 20 časova. Bombardovanje bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, a po naređenju generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, trajalo je 78 dana.

Ubijeno je 1.100 pripadnika vojske i policije, a procenjuje se da je poginulo oko 2.500 civila, mada precizna lista žrtava još nije utvrđena.

NATO agresija je okončana 10. juna 1999. godine potpisivanjem Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu. Nakon povlačenja jugoslovenske vojske Kosovo je napustilo više od 160.000 Srba i 24.000 Roma.