Dodelom Šistekovih nagrada obeležen praznik rudara u Boru

Dodelom tradicionalne nagrade „Inženjer Šistek“ u hotelu Jezero na Borskom jezeru kompanije Srbija Ziđin Koper i Srbija Zidjin Majning svečano su proslavile Dan Rudara Srbije. Ovo najprestižnije priznanje, za doprinos razvoju RTB-a Bor,  danas kineskih kompanija ove godine dobilo je devet radnika, a jedan od njih je Slaviša Lalić koji je gotovo ceo radni vek proveo u Jami.

Radim 35 kalendarskih  godina. Ponosan sam na nagradu i delim je sa svim kolegama, pre svega, električarima .Dosta su velike investicije u čiju realizaciju učestvuje veliki broj službi, pa i rudari. Ipak, težak je posao rudara, rekao je Slaviša Lalić.

Na prijemu u Hotelu Jezero, kojem su prisustvovale delegacije visokih državnih zvaničnika, poslovni partneri, predstavnici društveno političkog života Timočke krajine i Bora, generalni direktor kompanije Srbija Ziđin Koper  Đen Simining je rekao da se kompanija pridržava koncepta kordinisanog razvoja preduzeća, zaposlenih i društvene zajednice.

Činimo sve da zaposlenima pružimo bolje uslove za rad. Samo do kraja juna u investicije smo uložili više od milijardu i 480 miliona dolara, što je daleko više od ulaganja  koje su definisane sporazumom o strateškoj saradnji. Zaposleno je šest hiljada i 160 radnika, što je odnosu na 2018.godinom više za dve hiljade i 200 radnika radnika, dodao je Đen Siming.

Čestitajući rudarima praznik gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je rekao.

Bez rudara, bez rada njihovih predaka ne bi bilo ni grada Bora. Današnji dan je posvećan upravo njima koji su svoj znoj, svoju snagu i energiju ostavili za bolji život danas.Naša obaveza je da narednih godina razvijamo rudarenje i da se bavimo rudarenjem kao jednom kompleksnom privrednom granom, istakao jeMilikić.

Od 1968.kada je ustanovljena nagrada „Inženjer Šistek“, ovo visoko priznanje ukupno je  dobilo blizu 390 najzaslužnijih pojedinaca i institucija.Nagrada se dodeljuje u znak sećanja na prvog direktora Borskog rudnika, Inženjera Franju Šisteka.