Ministarstvo priprema krivičnu prijavu za nesreću u rudniku “Soko”

U nesreći u rudniku “Soko” bilo je elemenata za krivičnu odgovornost, a resorno ministarstvo će zbog toga podneti Tužilaštvu u Nišu krivičnu prijavu. U danu kada rudari u Srbiji obeležavali svoj dan, ovo je saopštila ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ukazujući da je to ministarstvo završilo svoj inspekcijski nalaz još ranije, naglasila je i da je “stavljen na sajt tek nakon saopštenja tužilaštva iz Aleksinca”.

Nismo želeli da o tome govorimo pre stava ovog tužilaštva, a kada je ono reklo svoj stav da nema odgovornih, Ministarstvo je počelo da radi na pripremi krivične prijave, jer smatramo da postoje osnove za krivičnu odgovornost , rekla je Mihajlovićeva nakon konstitutivne sednice Skupštine Komore rudarskih i geoloških inženjera u Privrednoj komori Srbije.

Ministarka je ponovila da rudnik “Soko” u kome je poginulo osam rudara, još ne radi i dodala “da će tako biti sve dok u rudniku ne urade sve ono što im je u skladu sa potrebnom dokumentacijom i zakonom traženo od strane resornog ministarstva”.

Istovremeno, pozvala je porodice nastradalih rudara da daju svoj prigovor Osnovnom tužilaštvu u Aleksincu, koje je nedavno završilo svoju istragu i ustanovilo da nema osnova za bilo čije krivično gonjenje zbog eventualne odgovornosti za smrt ovih ljudi.

Porodice nastradalih rudara, iza kojih je ostalo 12 dece, od kojih najmlađi Lav ima samo pet meseci, u razgovoru za “Novosti” naveli su nedavno da se ne mire sa ovakvim izveštajem, najavivši zajedničku tužbu protiv rudnika.

Usled gušenja metanom iz noćne smene tog 1. aprila ove godine svojim kućama se nisu vratili Branko Čokorilo, Bojan Stajić, Bratislav Živković, Branislav Zlatanović, Petar Petrović, Darko Zlatković, Nenad Trivunac i Radovan Grujić.

preuzeto: Novosti