Herojski podvig zaječarskih vatrogasaca: Izvukli dete iz šahta

Zaječarski vatrogasci Andrija Trifunović i Saša Lalić napravili su sinoć pravi podvig vraćajući se s posla. Neverovatnom akcijom uspeli su da iz šahta punog vode izvuku trogodišnjeg dečaka koji više nije davao znake života. Mališana su reanimirali i potom prepustili lekarima Hitne pomoći koji su ubrzo pristigli. Dečak je zadržan u zaječarskoj bolnici ali nije životno ugrožen.

Saša Lalić i Andrija Trifunović nisu bili na dužnosti, vraćali su se iz druge smene kolima kada su primetili gužvu na Popovoj plaži, a potom čuli i zapomaganje majke.

“Delovali smo onako kako smo najbrže umeli i znali, snašli se priručnim sredstvima iz privatnog automobila, uzeli sajlu za vuču jer nam je to bilo najidealnije rešenje u datom trenutku”, kaže Andrija.

Lalić se opasan sajlom spustio u šaht i jedva dohvatio dečaka kome su iz vode virila samo stopala. Dete je preuzeo i reanimirao Andrija Trifunović.

Andrija Trifunović

“Kolega je pristupio masaži srca i pošto dete nije davalo nikakve znake života bukvalno mu je on spasio život. Taj splet okolnosti, da mi u datom trenutku ovde naiđemo, dovelo je do toga da jednom detetu spasimo život”, kaže Saša Lalić.

Saša Lalić

Trogodišnji dečak je posle reanimacije na licu mesta u zaječarsku bolnicu stigao u svesnom stanju.

“Dečak je bio uplašen, ali je disao mirno, saturacija mu je bila dobra, nije bilo vidljivih povreda. Opserviran je, posmatran i praćen u toku noći i sada je dobrog opšteg stanja”, kaže Bratimirka Jelenković, pedijatar endokrinolog iz ZC Zaječar.

Majka dečaka, Anita Božilović je i dalje u šoku. Emocije su iskomešane. Kako kaže, večno će biti zahvalna hrabrim vatrogascima.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izrazio je zahvalnost vatrogascima Trifunoviću i Laliću povodom spasavanja trogodišnjeg dečaka, istakavši da su učinili podvig vredan svakog divljenja.
Ministar policije nagradiće hrabre vatrogasce koji su spasili život trogodišnjaku.

Osim nadležnog ministarstva, hrabre vatrogasce nagradiće i Grad Zaječar. Odlukom Gradskog veća Andrija i Saša dobiće p0 100.000 dinara i biti predloženi za najvišu nagradu grada Zaječara za iskazanu hrabrost.