Luke Black sa pesmom “Samo mi se spava” putuje za Liverpul

Šesnaest pesama, mnoštvo muzičara, kompozitora i izvođača, ali samo jedna karta za Liverpul.

Tamo će ove godine na muzičkom festivalu Evrovizija 2023 Srbiju predstavljati Luk Blek (Luka Jovanović) sa pesmom Samo mi se spava.

U pitanju je društveno-angažovana elektro-pop pesma, otpevana na srpskom i engleskom, koja je nastala za vreme karantina tokom pandemije korona virusa.

Kako je rekao u polufinalu „napisao ju je iz pozicije lika” iz video-igre Sims, a pesma govori o „kolektivnom buđenju i kako ne treba da žmurimo na zlo”.

Luka Ivanović, alias Luke Black, rođen je u Čačku 1992. godine. Tu je završio Osnovnu školu i čačansku Gimnaziju. Potom je diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu na katedri za engleski jezik i književnost. Potom se seli za London gde je na Point blank music school završio produkciju, a potom master studije na BIMM univerzitetu takođe u Londonu. Već duži niz godina Luka tamo živi i radi kao pevač, tekstopisac, producent i performer sarađujući sa velikim imenima na svetskoj kulturnoj sceni. Kroz saradnju sa kreativnim direktorom Vassom Vu otvara novu zvučnu i estetsku dimeziju, pruža drugačiju perspektivu i predstavlja potpuno novo kreativno poglavlje.

Nakon rasprodate turneje u Kini i eksplozivnog nastupa uživo u Berghain-u, Luka, iliti Luke Black, objavljuje EP “F23.8” koji predstavlja hipnotičko istraživanje “prekinute percepcije stvarnosti” kroz sočivo Lukinog vlastitog putovanja mentalnog zdravlja i pravljenja zvučnih poređenja sa umetnicima kao što su Oklou i Sega Bodega.

Luka se autorskom muzikom bavi od 2005 godine. Još kao osnovac sa 12 godina počeo je da piše tekstove, a već sa 16 godina da komponuje muziku i piše aranžmane. On je prvi solo izvođač iz Srbije sa ekskluzivnim ugovorom za Universal Music Group i do sada je objavio četiri EP izdanja. Osim autorskom muzikom, bavi se i audio produkcijom i režijom sopstvenih nastupa i muzičkih spotova. Tražeći svoj umetnički izraz eksperimentiše i isprobava nove i neočekivane forme i stilove.

foto: fb Čačani