Međunarodni dan starih: Okrugli sto “Gde smo sada? Stariji i mi!”

Danas se obeležava Međunarodni dan starih. Prema podacima poslednjeg popisa u Srbiji, udeo starijih od 65 godina je porastao. Skoro trećina njih živi u samačkim staračkim domaćinstvima. Imaju teškoće u obavljanju svakodnevnih kućnih aktivnosti, kao što je kupovina namirnica, pripremanje hrane i lične nege.

Različit je kvalitet života koji stari u Srbiji imaju – zavisi od godina, zdravstvenog stanja, visine penzije, dostupnosti socijalnih i zdravstvenih usluga. Nesumnjivo je da je najteže onima koji žive sami u ruralnim sredinama, gde čak ni komšiju nemaju u blizini. U pojedine sredine lekari dolaze svega jednom mesečno, a ponekad i ređe. U Srbiji ima 130.000 starih bez ikakvih primanja, od kojih su 115.000 žene.

Crveni krst Zaječar, Grad Zaječar i Udruženje penzionera Zaječar i ove godine obeležiće Međunarodni dan starijih osoba. Ove godine Dan starih obeležava se pod sloganom “Poštovanje ljudskih prava starinjih osoba kao ispunjenje vizije Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima kroz generacije”.

U okviru navedene akcije u prostoriji Udruženja:  penzionera Zaječar za najstarije sugrađane biće organizovan okrugli sto pod nazivom “Gde smo sada? Stariji i mi!” u realizaciji saradnika Crvenog krsta Zaječar, diplomiranog psihologa Ivanke Jović.

Okrugli sto je u ponedeljak, 2. oktobra, u prostoriji Udruženja penzionera Zaječar, od 11 sati.

foto: ilustracija/Pexels