Ministar Blagojević: Radovi na Dečjem odeljenju po utvrđenoj dinamici

Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević, gradonačelnikom Zaječara Boško Ničić i direktor Zdravstvenog centra Zaječar Miroslav Stojanovićsa saradnicima,  obišli su radove na rekonstrukciji i dogradnji Dečjeg odeljenja Zdravstvenog centra u Zaječaru.

Tom prilikom je ministar Blagojević rekao da radovi teku planiranom dinamikom i da veruje da će biti gotovi do kraja godine i da je upravo ovim projektom obnove i dogradnje Dečjeg odeljenja započet projekat rekonstrukcije kompleksa Zdravstvenog centra Zaječar. Blagojević dodaje da je objekat Dečjeg odeljenja projektovan po najvišim standardima kada je pružanje zdravstvene nege deci u pitanju, kao i da je projektom predviđeno povećanje kapaciteta odeljenja za 50 posto.

„Ovaj projekat je sam po sebi važan i nije mali. Radi se o objektu koji je kada smo ga zatekli bio devastiran i imao je oko 2000 kvadratnih metara, po okončanju ovih radova imaće 3000 kvadratnih metara. Uvećanje kapaciteta ralizovano je kroz dogradnju Dečjeg dispanzera koji će sada biti uz objekat Dečjeg odeljenja, a ne odvojen kao što je to do sad bio slučaj. Uz dogradnju dispanzera urađena je i nadgradnja ovog objekta, tako da se u zbiru dobilo oko 1000 kvadratnih metara više. Dakle kapacitet je veći, uslovi u kojim će biti pružena zdravstvene nega deci u ovom objektu ni na koji način neće moći da se poredi sa onim što smo zatekli kada smo ovde došli i počeli da radimo već će moći da se poredi sa kvalitetom nege koja se pruža u ovakvom tipu objekta bilo gde u svetu. Funkcionalnost ovog objekta je rađena prema najvišim standardima i energetska efikasnost i bezbednost objekta, kada se uzme u obzir na primer protivpožarni sistemi, dostupnost ovog objekta licima sa specijalnim potrebama i na kraju krajeva i komfor koji će deca imati. Sobe će biti dvokrevetne i trokrevetne i svaka sa svojim toaletom i kupatilom, to je sada postao standard u Srbiji”, ističe Marko Blagojević.

 

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić ističe da će objekat Dečjeg odeljenja u Zaječaru imati i najmodernije operacione sale, nenatologiju i mnogo toga što je najmlađim stanovnicima Zaječara, ali i čitavog Timoka nedostajalo.

„Ovaj novi objekat biće centar Timočke krajine kada se radi o dečijim odeljenjima i zbrinjavanju najmlađih. Očekujemo da u narednom periodu započnemo i izgradnju Gerontološkog centra u koji će se seliti odeljenja koja idu dalje na rekonstrukciju, tu je i porodilište i grudno odeljenje, hirurgija i sve ostalo što je sadržaj našeg zdravstvenog centra. Kada bude završen kompletno, postaće centar za sve grane zdravstva koje možemo da pokrijemo. Mi u porojektu razvoju grada od 2024 do 2030. godine planiramo da preko puta napravimo i jedan heliodrom za najhitnije slučajeve, da pacijente koje moramo što pre da prebacimo do velikih kliničkih centara”, rekao je Boško Ničić.

Blagojević naglašava da je ovo samo jedan u nizu projekata koji se u sektoru zdravstva radi i da je zdravstvo na prvom mestu prioriteta Vlade Repbulike Srbije.

„.Zdravstvo je prioritet broj jedan kada su ulaganja preko Ministarstva za javna ulaganja u pitanju. Samo za ulaganja u zdravstvo, samo preko našeg ministarstva i samo u ovoj godini je opredeljeno 100 miliona evra, što je 60 posto budžeta ministarstva za 2023. godinu. Očekujem da tako bude i narednoj godini. Ulaže se u zdravstvo na svim nivoima, od najmanjih seoskih ambulanti, poput ambulante u selu Veliki Krčimir u opštini Gadžin Han, preko opštih bolnica, pa sve do najvećih i u novcu daleko vrednijih projekata poput Univerzitetske dečje klinike Tiršova koja uskoro počinje da se radi. U ovom trenutku rade se i regionalni zdravstveni centri u Kikindi, Leskovcu, Prokuplju, Novom Pazarau i Vranju. Bolnice u Loznici i Aranđelovcu su završene. Brojna su mesta na kojima se rade ozbiljne intrvencije na infrastrukturi u sektoru zdravstva. I mislim da ovo dovoljno govori u prilog tome u kojoj meri Vlada Repbulike Srbije smatra zdravstvo prioritetnim sektorom”, rekao je ministar za javna ulaganja Marko Blagojević.

Osim rekonstrukcije stare zgrade Dečijeg odeljenja, nadzidan je još jedan sprat i dograđen još jedan deo objekta, čime je ukupna površina povećana sa 2.000 na 3.000 kvadrata korisne površine. Na jednom mestu će ubuduće biti stacioniran čitav sistem zdravstvene zaštite za najmlađe, od pedijatrije, preko neonatologije, dispanzera, do dečije hirurgije.

Rok za završetak radova je 15. decembar, a savremeni objekat imaće i modernu zdravstvenu opremu.