Ministarka Vujović posetila Boljevac

Radovi na najvećem ekološkom projektu u Boljevcu, na izgradnji 10 kilometara nedostajuće kanalizacione mreže, počeli su simbolično na Dan opštine i u prisustvu ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović.

„Izgradnja nedostajuće kanalizacione mreže je važan projekat, koji će građanima Boljevca unaprediti kvalitet života i zato je važno da se radovi završe što je pre moguće. Naredni korak, koji planiramo u sledećoj godini, jeste priprema dokumentacije za postrojenje za preradu otpadnih voda u ovoj opštini“, rekla je Vujović, koja je početak radova obišla zajedno sa predsednikom opštine Boljevac Nebojšom Marjanovićem.

Ministarka je naglasila da se u ovom momentu širom Srbije gradi 100 kilometara nedostajuće kanalizacione mreže.

„Trenutno kanalizacionu mrežu gradimo i u Nišu, Gornjem Milanovcu, u Pećincima, na Кopaoniku. Uskoro će krenuti i radovi na izgradnji postrojenja za preradu otpadnih voda. U ove svrhe smo obezbedili 200 miliona evra iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope, sredstva iz evropskih fondova (IPA), a slični projekti se realizuju i kroz projekte drugih ministarstava. Realizacijom ovakvih projekata radimo na izgradi ekološke infrastrukture koja je od strateškog značaja za Ministarstvo koje vodim, jer sa razvojem i izgradnjom zelene infrastrukture menjamo i sliku Srbije na bolje“, rekla je Vujović.

Ona je navela da je izgradnja kanalizacione mreže najveći projekat Ministarstva u ovoj opštini, ali ne i jedini. Podsetila je da su u ovoj opštini već uspešno realizovani projekti koji su za cilj imali zaštitu zemljišta i bolji kvalitet vazduha kroz projekat zamene stare kotlarnice. U ove projekte, Ministarstvo je uložilo više od 23 miliona dinara.

Na svečanoj akademiji organizovanoj povodom Dana opštine Boljevac, ministarki Vujović i ministarstvu koje vodi uručena je Septembarska nagrada.

preuzeto: MZŽS