Najbolja učenička kompanija u Srbiji je “ZaČili” iz zaječarske Gimnazije

Učenička kompanija „ZaČili” iz Gimnazije u Zaječaru osvojila je prvo mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija održanom u Beogradu. Ovi učenici u okviru svoje kompanije proizvode ekološki čisto i organsko sredstvo za zaštitu biljaka.

Gimnaziju Zaječar predstavljali su Mia Milosavljević III3, Anđela Milosavljević III4, Marija Stojanović III4, Jovan Buzadžin III3 i Pavle Vasiljević II4, sa Mladenom Šljivovićem kao njihovim mentorom. Pored njih kompanija je imala podršku i biznis mentora, Borka Benina, iz banke Inteza, kao i Jovane Denčić, koja im je pomogla da uvežbaju nastup.

Finale je okupilo dvadeset ekipa iz cele Srbije koji su tokom tri dana imali prilike da predstave svoj proizvod na sajmu, potom odgovaraju na pitanja žirija, da bi na kraju prezentovali pred publikom.

U oštroj konkurenciji ostvarili su najveći uspeh ikada za jednu ekipu iz istočne Srbije, prvo mesto i plasman na međunarodno takmičenje učeničkih kompanija koje će se održati u Istanbulu tokom jula meseca.

„Ozbiljno smo radili i apsolutno se posvetili ovom projektu. Zahvaljujemo mentoru Borku Beninu koji je bio uvek tu za nas, a posebno našem profesoru Mladenu Šljivoviću koji je verovao i bodrio nas, od početka do samog kraja. Presrećni smo! Spremamo se za Istanbul i jedva čekamo da u ovakvom takmičenju učestvujemo ponovo“, izjavili su Jovan, Anđela, Marija, Mia i Pavle – članovi pobedničke kompanije.

Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj, NCR fondacije i Ministarstva prosvete.

Organizacija Dostignuća mladih u Srbiji već 18 godina sprovodi obrazovne programe iz oblasti preduzetništva u školama širom Srbije i deo je globalne mreže Junior Achievement Worldwide koja postoji od 1919. godine.

foto: Dostignuća mladih