Promovisan “Razvitak” posvećen Adamu Puslojiću

U Pozorišnom muzeju u Zaječaru promovisan je tematski broj časopisa “Razvitak” koji je posvećen Adamu Puslojiću, kao uvertira u 37. Festival mladih pesnika “Mladi maj”, koji će trajati do subote 27. maja.

Vladimir Đuričić, direktor Ustanove Narodno poyorište Timočke Krajine-centar za kulturu “Zoran Radmilović” je pozdravlio prisutne i zahvalio gostima iz Beograda, Negotina i drugih gradova što su se okupili na promociji 266. broja časopisa “Razvitak”, koji je posvećen velikanu pisane reči, pesniku i prevodiocu, velikom književniku, gospodinu Adamu Puslojiću, koji nas je napustio prošle godine i ostavio iza sebe prazninu koja se teško može popuniti. On je najavio saradnju sa Adamovom ćerkom , doktorom književnosti Marijom Puslojić, na realizaciji zadužbine koja bi nosila ime Adama Puslojića.

Glavni i odgovorni urednik časopisa “Razvitak” Vlasta Mladenović je istakao da je Adam Puslojić čovek koji je zadužio našu književnost i kulturu a posebno Timočku Krajinu, koju je tematski proslavio u svojoj poeziji i koju je beskrajno voleo.

“Prvi deo časopisa posvećen je njegovoj biografiji. Što se tiče odabira pesama, uglavnom su pesme koje su izazivale posebnu reakciju kod čitalaca, kao i mnoge druge koje su često čitane na književnim večerima. Mada u ovom časopisu najviše je onih koje su tematski vezane za Timočku Кrajinu, kao i pesme koje je on posvećivao određenim ljudima, počev od supruge pa na dalje. Što se tiče književnih osvrta u „Razvitku“ uglavnom su to tekstovi o njegovoj poetici u celini, a ne o pojedinom knjižvnim delima.”, kazao je Mladenović.

Na promociji tematskoj broja časopisa “Razvitak” stihove Adama Puslojića govorila je njegova ćerka Marija, a o liku i delu velikog pesnika govorili su i negovi prijatelji i saradnici Bratislav Bata Milanović, književnik, Višeslav Živanović, istoričar i pesnik i Bora Dimitrijević, kulturni poslenik.

Svoje stihove povećene Adamu Puslojiću, objavljene u 266. Broju „ Razvitka” govorili su Dragoljub Firulović, Bratislav Milanović, Višeslav Živanović i Vlasta Mladenović.

Adam Puslojić je rođen 11. marta 1943. u selu Kobišnici kod Negotina i jedan je od začetnika pesničkog pokreta pod nazivom klokotrizam. Prevodio je sa rumunskog i ruskog jezika, najviše prevodeći rumunskog pesnika Nikitu Staneskua. Tokom sedamdesetih godina dvadesetog veka, bio je u uredništvu časopisa Кnjiževna reč. Bio je počasni član Rumunske akademije od 1995. godine, počasni građanin Negotina, član Srpskog PEN-kluba, član Upravnog odbora Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnih prevodilaca Srbije. Dobirnik je brojnih nagrada I priznanja, kao u zemlji tako i u inostranstvu.