Nenad Ciganović – zaječarska duša u 99 pozorišnih likova

U prepunom Pozorišnom muzeju u Zaječaru obeleženo jer 88 godina od rođenja i 20 godina od smrti istaknutog glumca zaječarskog pozorišta Nenada Ciganovića, koji se rodio i umro 18. maja.

Pozdravljajući porodicu, prijatelje i poštovaoce Nenada Ciganovića, Vladimir Đuričić, direktor zaječarskog teatra je naglasio kako je cilj Pozorišnog muzeja da sačuva uspomenu na bogatu pozorišnu tradiciju Zaječara i da je jedan od glumaca kojima se ponosimo Nenad Ciganović, koji je pored bogatog pozorišnog života imao i ozbiljnu karijeru u filmskoj i televizijskoj produkciji. Đuričić je upoznao prisutne sa idejom da letnja scena u dvorištu Pozorišnog muzeja, koja se uveliko radi, ponese ime Nenada Ciganovića.

O liku popularnog glumca govorili su njegov prijatelj, kulturni poslenik Bora Dimitrijević i ćerke Biljana i Jelena, prikazani su inserti iz pozorišnih predstava, filmova i tv serija u kojima je glumio i otvarena izložba „Nenad Ciganović – zaječarska duša u 99 pozorišnih likova”, autorke Marije Simonović, istoričarke umetnosti, koja je bila i moderator programa posvećenog Ciganoviću.

Nenad Ciganović je na scenu zaječarskog teatra stao kao dvanaestogodišnjak u predstavi “Kralj Betajnove” i do kraja karijere ovaj talentovani glumac ostao je veran pozorištu u Zaječaru.
Tokom karijere duge pola veka, pojavio se u 99 predstava. Igrao je u čak 17 filmova od kojih su najpoznatiji: “Kraljevski voz”, “Timočka buna”, “Jaguarov skok, “Osvajanje slobode”, “Hajde da se volimo”, “Tesna koža 3”..

Njegov glumački opus obuhvata i uloge u serijama: “Majstori”, “Povratak otpisanih”, “Vruć vetar”, “Bolji život”, “Srećni ljudi”, “Porodično blago” i drugim.

Nenad Ciganović je mnogo voleo Zaječar i njegov duh nosio sa sobom širom sveta. Govorio je:

“Zahvaljujući pozorištu, filmu i televiziji mnogo sam putovao…Proputovao, što kamionima, vozovima, autobusima 96.720 km, snimao 20 dana u Americi… fajdu nisam imao.
Svuda sam odnosio po neki kamen sa „Popove plaže“, sitna, duhovita zaječarska zezanja, lasovačku rakiju i zaječarsku dušu.”

Pored ovog,  izložba „Nenad Ciganović – zaječarska duša u 99 pozorišnih likova” obuhvata i brojne druge citate i fotografije istaknutog glumca. Posetioci je mogu razgledati u Pozorišnom muzeju do kraja maja.