Praznik u “Ulici božićne radosti”

Božić, dan radosti i ljubavi, Zaječarci su dočekali uz običaje i tradiciju koje ovaj praznik nosi. Eparhija Timočka i Grad Zaječar sa Turističkom organizacijom treći put organizuju manifestaciju “Ulica božićne radosti” koja postaje neizostavna porodična tradicija Zaječaraca i malih proizvođača.

Zaječar i okolina poznati su po kulinarstvu i mnogim specijalitetima, zato su uz veterane kulinarstva na megdan u kuvanju svadbarskog kupusa i gulaša, izašli i oni koji tek uče ovu veštinu.

U okviru „Ulice božićne radosti“ organizovano je i takmičenje u pripremanju tradicionalnih jela, a po završetku takmičenja, građani su imali priliku da degustiraju specijalitete.
Najbolji svadbarski kupus ove godine pripremio je Vladimir Dobrosavljević, druga nagrada pripala je Valentini Jovanović, dok su zaječarski izviđači osvojili treće mesto.
Pobednici takmičenja dobili su nagrade od Turističke organizacije grada Zaječara, koja je i ove godine na svom štandu imala zanimljivu ponudu.

Vredne domaćice pripremile su pravu božićnu trpezu, a posetioci su mogli da se posluže, prošetaju po lepom danu, kupe neki od proizvoda domaće radinosti, ali i uživaju u prigodnim božićnim pesmama.

Zaječarci i njihovi gosti uživali su u širokoj lepezi proizvoda velikog broja izlagača, priređena je božićna tpeza za posetioce, a okupljenjim građanima obratio se episkop timočki Ilarion.

Priređen je bogat kulturno-umetnički program u kome su učestvovali Dečji hor Sabornog hrama rođenja Presvete Bogorodice, Gradsko pevačko društvo “Stevan Mokranjac” i Kamerni hor “Lavirint” kao i kulturno-umetnička društva: “Zoran Gajić” iz Rgotine, “Sloga” iz Vražogrnca i “Romulijana” iz Gamzigrada.

Svetkovanju u Ulici božićne radosti pretgodilo je liturgijsko sabranje u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru. Episkopu Ilarionu su sasluživali zaječarski sveštenoslužitelji.

Po završetku liturgije, episkop Ilarion je sa najmlađim Zaječarcima prelomio božićnu česnicu, dar kompanije „Tekijanka“.

Ove godine sreću da izvuče zlatnik iz česnice imao je dečak Dragan Pavlović.

Episkop je potom svim mališanima podelio božićne paketiće, dar Verskog dobrotvornog starateljstva Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke i organizacije „Naši Srbi“ iz Čikaga.

foto: TO Zaječar, Radio Magnum, Eparhija timočka