Proslava Bibijako Đive kraj rodnog drveta na Kraljevici

Pravoslavni Romi danas proslavljaju Bibijako Đive – romsku slavu, posvećenu zaštitnici svoje dece isceliteljki Bibiji.
Uz darove zaštitnici, hranu i trubače zaječarski Romi proslavili su Tetkin dan kraj rodnog drveta na Kraljevici.

 

 

Nakon okupljanja ispred prostorija Udruženja Društvo Roma, tradicionalno, uz pesmu i muziku, kako običaj nalaže, učesnici manifestacije u povorci, uz pratnju trubača, došli su do Svetog drveta na Kraljevici, iznad gradskog bazena, gde je upriličino i rezanje slavskog kolača, kao i molitva za zdravlje i sreću.

Miljan Rašić, predsednik Udruženja Društvo Roma, kaže da je želja da se da akcenat porodici i da se pokaže da je porodica najbitnija.

„Želimo da na današnji dan na ovom mestu budemo svi zajedno, da se pomolimo za zdravlje naših najmlađih i najmilijih i trudićemo se da iz godine u godinu ovu tradiciju čuvamo“, kaže Rašić.

 

Ističe i da Društvo Roma Zaječar nastoji da iz godine u godinu utiče na poboljšanje statusa i kvaliteta života pripadnika romske zajednice.

„Svi naši projekti usmereni su ka obrazovanju, ka kulturi, tradiciji, poboljšanju uslova stanovanja i socijalnog statusa“, naglašava Rašić ističući da u tome ovo društvo ima i veliku podršku lokalne samouprave, države i raznih donatorskih organizacija.

Kako kažu sami učesnici tradicionalne manifestacije, obeležavanje slave „Bibijako Đive“ je lep dan za romsku zajednicu jer je praznik vezan za najmlađe. Tetka Bibija je, kako kaže predanje, važila za isceliteljku u vreme malarije, boginja, ona je svojim čudotvornim travama i lekovima lečila decu i tako uspela da sačuva mnoge porodice od različitih bolesti.

„Bibijako Đive“ je praznik kojim pravoslavni Romi širom sveta slave kao zaštitnicu svoje dece „Isceliteljku Bibiju“. Po predanju, tokom zaraze kolere Bibiaj je išla od doma do doma i lečila najmlađe.

Iako kao svetica nije kanonizovana, od 1929. godine ima svoju ikonu.

Obeležavanje Tetkinog dana je od 2019. godine deo nacionalnog kulturnog nasleđa Srbije.