Rekonstrukcija ŠOSO “Jelena Majstorović” vredna 68 miliona dinara

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović posetila je danas grad Zaječar, gde je nakon satanka u Gradsakoj upravi, sa gradonačelnikom Boškom Ničićem obišla energetski sanirane objekte u Zaječaru, među kojima je i Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Jelena Majstorović“, koja je rekonstruisana u okviru programa energetske sanacije.

Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Jelena Majstorović“ u Zaječaru dobila je potpuno nov izgled. 60 učenika i 70 zaposlenih, od 1. septembra, imaće bolje uslove, a prema rečima nadležnih, rešeni su veoma važni problemi u toj ustanovi.

„Završen je projekat energetske sanacije i rekonstrukcije naše škole. Projekat je počeo krajem oktobra i početkom novembra,  a završio se u junu. Sada je postala svetla, mnogo toplija i bezbednija za boravak dece i zaposlenih. Zahvaljujući ovom projektu i ovim novim uslovima koji su poboljšani omogućeno je da obrazovno vaspitni rad u našoj školi bude mnogo bolji“, kazala je Emila Badivuk, direktorka Škole za osnovno i srednje obrazovanje ,,Jelena Majstorović’’ u Zaječaru.

Gradonačelnik Boško Ničić istakao je da je u ovoj obrazovanoj ustanovi urađeno 1.400 kvadrata (uključujući i Muzičku školu koja se nalazi u toj ustanovi) potpuno novog prostora koji je pre rekonstrukcije, kako je rekao, izgledao užasno.

„Dobili smo sada jednu modernu školu, sa najnovijom opremom, internetom, pametnom rasvetom. To su ulaganja koja poboljšavaju standard svih naših građana, pre svega naših najmlađih o kojima treba da brinemo jer su deca naše najveće blago i to na ovaj način u praksi i pokazujemo. Ministarstvo je uložilo nešto oko 30 miliona, mi smo zajedno sa projektom i sa PDV-om uložili još 37 miliona, ukupna vrednost radova je blizu 68 miliona dinara“, kazao je Ničić i dodao:

„Mi nastavljamo dalje. Razgovarali smo sa ministarkom i o tome  da vidimo i sa Ministarstvom prosvete da napravimo novi Dom učenika, a da naše pozorište koje ima velikih prostornih problema proširimo na prostor sadašnjeg Doma učenika škole „Jelena Majstorović““.

„U školi „Jelena Majstorović“ je zamenjena fasada, ali i podovi, termička izolacija će biti mnogo bolja, trošiće se manje energije pa se očekuje da i računi koje će ova škola plaćati u budučnosti budu manji. Led sijelice su ugrađene, pametne, kroz mobilne aplikacije se pale i gase, kao i na senzore. Kada nema dece, profesora, one se gase što doprinosi smanjenoj potrošnji. Trudimo se da kroz program energetke efikasnosti unapredimo uslove i u školama, vrtićima, domovima zdravlja, domovima kulture“, kazala je Đedović.

Ona je naglasila da pomoć Ministarstva nije usmerena samo na javne objekte, već i na građane. Zajedno sa svojim timom, ministarka je danas obišla i dva zaječarska domaćinstva.