„Ukus tradicije – nematerijalno kulturno nasleđe Vidina i Bora za održivi turizam“

U Zaječaru je 25. avgusta počela obuka učesnika projekta „Ukus tradicije – nematerijalno kulturno nasleđe Vidina i Bora za održivi turizam“ koju sprovodi Centar za nematerijalno kulturno nasleđe „Кoreni“, kao jedan od partnera u projektu. Projekat se realizuje u okviru Interreg – IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija kojim se na osnovu odluke Evropske komisije finansiraju projekti vezani za razvoj održivog turizma, mlade i zaštitu životne sredine.

Cilj projekta je podizanje turističke atraktivnosti regiona i stvaranje održivih turističkih proizvoda, zasnovanih na lokalnim resursima u oblasti nematerijalnog kulturnog nasleđa – autentične tradicionalne kuhinje. Кroz razvoj kulinarskog turizma projekat će doprineti unapređenju transformacije prekograničnog regiona u zajedničku, atraktivnu turističku destinaciju. Time će se povećati turistička atraktivnost ovog prekograničnog regiona i stvoriti novi turistički proizvodi, što će direktno uticati na povećanje ukupnih prihoda od turizma. Proučavanje tradicionalne kuhinje kao dela bogatog nematerijalnog nasleđa regiona, kreiranje i promocija zajedničkih turističkih proizvoda, unapređenje znanja i veština i motivisanje ključnih ličnosti za razvoj kulinarskog turizma doprineće većem interesovanju turista za ovaj prekogranični region i učiniti ga atraktivnijom i poželjnijomom turističkom destinacijom. Time će ovaj projektat doprineti unapređenju turizma, podsticanju ravnomernog i održivog razvoja prekograničnog regiona severozapadne Bugarske i istočne Srbije.

Projektne aktivnosti obuhvataju inventarizaciju lokalnih turističkih resursa kroz zajednička istraživanja, nabavku ozvučenja za CNКN „Кoreni“ i Čitališta „Saznanje – 1928”, sprovođenje ciklusa obuke učesnika projekta, zajedničku izradu „Strategije razvoja kulinarskog turizma u prekograničnom regionu Severozapadne Bugarske i istočne Srbije, kao i kroz organizovanje kulinarskog takmičenja u Zaječaru i organizovanje Festivala ribe i riblje salamure u selu Кošava.

Ukupna vrednost projekta je 179,065.41 evra. Vodeći partner u projektu je udruženje Vidinski fond “Čitališta” iz Vidina – Republika Bugarska uz učešće Čitališta „Saznanje – 1928” iz mesta Кošava u Bugarskoj i Centra za nematerijalno kulturno nasleđe „Кoreni“ iz Zaječara.