Sokobanja: Uskoro topla voda u Akva parku?

Izrada bušotine u blizini Akva parka „Podina” koja će služiti za obezbeđivanje tople vode u ovom kompleksu, najverovatnije će dobiti finansijsku podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. To je i dogovoreno na sastanku koji je održan tokom protekle sedmice u kabinetu u Beogradu. Sa ministarkom Tatjanom Matić razgovarali su predsednik opštine Miodrag Nikolić i direktor Turističke organizacije Sokobanja Ljubinko Milenković, prenosi portal Soko pres.

Postignut je neki dogovor da će ministarstvo ove godine finansirati izradu te bušotine kako bi Akva park konačno ’skinuli’ sa vodovodne mreže i produžili sezonu uvođenjem tople vode. Mi smo svu projektnu dokumentaciju spremili tako da očekujemo samo završetak konkursa i nadam se da će nam ministarstvo izaći u susret što se toga tiče, tj. imamo obećanja, naglašava prvi čovek Sokobanje dr Miodrag Nikolić.

Temperatura vode koju bi Akva park dobijao iz bušotine je između 22 i 26 stepeni. Kako je ranije najavljivano, početak radova očekuje se krajem leta, početkom jeseni, a pošto se radi o izvoru koji je veoma izdašan višak vode trebalo bi da bude uključen u vodovodnu mrežu.

Na sastanku u Beogradu razgovaralo se i o kategorizaciji Sokobanje, odnosno o izmenama pravilnika koje će omogućiti da najposećenija banja u Srbiji konačno dobije oznaku turističkog mesta prve kategorije.

Sokobanja ne zaslužuje manje od prvog mesta zahvaljujući broju posećenosti, infrastrukturi u koju je stvarno uloženo poslednje četiri godine… Međutim, otežavajuća okolnost po trenutnom pravilniku je udaljenost železnice. Podneli smo prigovor na pravilnik i imamo obećanje od ministarke Matić da će pravilnik vrlo uskoro biti izmenjen, tako da ćemo konačno doći do kategorizacije jer Sokobanja danas kao turističko mesto i kao opština nije kategorisana, podseća Nikolić.

Sokobanja je nesumnjivo jedno od najatraktivnijih turističkih destinacija u Srbiji. Nalazi se na 4. mestu prvih 11 meseci 2021. godine po broju dolazaka turista, a na 3. mestu po broju noćenja. Takođe, Sokobanja je vodeća turistička destinacija (na 1. mestu) kada je u pitanju dodela vaučera.
Sve su ovo pokazatelji da opština i TO Sokobanje kreiraju i realizuju strateške i kvalitetne projekte koji doprinose napretku turističke ponude ovog mesta i drago mi je što smo razgovarali o planovima za razvoj Sokobanje u Novoj godini, navodi ministarka Matić.

preuzeto: Soko pres, foto: fb MT i fb Akva park Podina